X

AȘA SĂ FIE?! Proiectul Wikitribune – platforma de știri ce va combate fenomenul „fake news”

de null
https://cdn3. img.sputniknews.com/images/105299/13/1052991399.jpg

Jimmy Wales, cofondatorul Wikipedia, va lansa platforma de știri Wikitribune, care va combina munca jurnaliștilor profesioniști cu cea a voluntarilor, pentru a oferi articole „factuale și neutre” care ajută la combaterea problemei „știrilor false” (așa-numitele „fake news”), conform BBC.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Serviciul va fi lipsit de reclame si va fi gratuit, fiind sustinut financiar prin donațiile suporterilor, experții afirmând că noul site de știri are potențialul de a fi unul de încredere, însa influența sa va fi una limitată.

Wikitribune deține mare parte a caracteristicilor enciclopediei online, inclusiv obligația ca realizatorii de articole să menționeze sursa fiecărei fapte, iar ca publicul să editeze articolele pentru a fi lipsite de greșeli și a avea precizie.

În schimb, deși oricine poate realiza modificări unei pagini, actualizările vor fi menținute doar dacă un membru al echipei sau un voluntar de încredere le va aproba.

O altă difereță notabilă este că echipa de baza a autorilor articolelor va fi plătită, deși pot exista cazuri în care un voluntar va putea scrie un articol inițial, iar apoi un membru al echipei Wikitribune îl va edita. Inițiativa vine din dorința de a „repara știrile greșite”.

http://www.elguruinformatico.com/wp-content/uploads/2017/04/wikipedia-de-noticias-wikitribune.jpg

Jimmy Wales a explicat că modelul presei care se bazează pe publicitate a condus la „fuga după clik-uri”, care afectează calitatea știrilor: „Cred că ne aflăm într-o lume în care oamenii sunt foarte preocupați de informația de calitate bazată pe fapte reale, așa că cred că va fi cerere pentru așa ceva”, a spus Wales pentru BBC.

„Încurajăm oamenii să se înscrie lunar ca susținători și pe măsură ce avem mai mulți suporteri lunar, cu atât vom putea angaja mai mulți jurnaliști. În termeni minimali, dacă am putea angaja doi jurnaliști, ar fi vorba de un blog și nu ar merita. Dar mi-ar plăcea să începem cu mult mai mulți – 10, 20.”

Joshua Benton, directorul Laboratorului de Jurnalism Nieman al Universitatii Harvard, a sugerat ca modelul de finanțare al Wikitribune prin crowdfund ar putea să îi limiteze potențialul: „Exista o varietate de oameni care – dacă va fi realizat în mod corect – vor vedea proiectul ca pe o platformă de încredere. Dar 10-20 de persoane nu vor reuși să repare știrile. Cu siguranță există un model pentru știrile non-profit care pot avea succes dacă sunt produse la o scară relativ mică și sunt destul de unice. Cu toate acestea, sunt sceptic în a crede că acest model ar putea deveni o organizație amplă de știri.”

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button