Incepe DESCENTRALIZAREA. Guvernul a adoptat Strategia Generală in aceasta privinta

Apr 14, 2017 2586 1 http://bit.ly/2H7E7gw

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, Strategia Generală privind Descentralizarea, document care prevede delegarea unor competenţe de la autorităţile centrale la cele locale în şapte domenii, respectiv agricultură, educaţie, sănătate, cultură, tineret şi sport, mediu şi turism.

”Am adoptat Strategia Generală privind Descentralizarea. Strategia se referă la descentralizarea competenţelor în şapte domenii, respectiv agricultură, educaţie, sănătate, cultură, mediu, tineret şi sport şi turism. Astfel, în conformitate cu calendarul aflat la această strategie, în termen de trei luni de la data adoptării strategiei, toate ministerele de linie vor adopta analize de impact cu privire la strategiile în domeniilor lor, iar în maximum şapte luni, în funcţie de analizele de impact şi analizele de oportunitate pe care fiecare minister le va face, se vor adopta legile sectoriale pe fiecare domeniu de descentralizare”, a anunţat vicepremierul Sevil Shhaideh.

Ea a precizat că pe Agricultură este vorba despre descentralizarea implementării politicilor cu privire la amenajarea şi dezvoltarea durabilă a teritoriilor rurale, avizele şi autorizările în privinţa desfăşurării activităţilor agricole, în domeniul Culturii avizarea concesionării dării în folosinţă sau avizării intervenţiilor la monumentele istorice de clasă B, în Turism la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de de turism şi testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice, avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiilor din domeniul turismului.

De asemenea, potrivit strategiei, în domeniul protecţiei mediului descentralizarea se referă la elaborarea strategiilor în domeniul protecţiei mediului, la parcurgerea procedurilor privind actualizarea şi revizuirea avizelor, acordurilor, autoritzaţiilor de mediu, realizarea lucrărilor de întreţinere şi ecologizarea plajelor turistice, în Sănătate la descentralizarea activităţilor desfăşurate de direcţiile de sănătate publică, respectiv încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unităţilor sanitare din reţeua autorităţilor locale, în domeniul educaţiei la descentralizarea activităţilor extraşcolare care se desfăşoară în palatele copiilor sau cluburile copiilor, iar în Tineret şi Sport la descentralizarea activităţilor care se desfăşoară în taberele şcolare, în cluburile şcolare şi cluburile sportive.

 ”Autorităţile locale vor primi competenţe exclusive de implementare. Tot ceea ce ţine de reglementări naţionale, control, inspecţie rămâne atributul exclusiv al autorităţilor centrale. Avantajul descentralizării, aşa cum a fost repetat, este de aducere a tuturor serviciilor publice mai aproape de cetăţeni”, a mai spus Shhaideh.

Ea a fost întrebată dacă au autorităţile locale personal pregătit pentru aceste competeţe.

”În acest moment nu vorbim de competenţele pe care le au astăzi autorităţile locale, ci de pregătirea procesului de descentralizare. (…) În acest moment vorbim doar de analizele de impact, apoi de legile sectoriale. Probabil că desfăşurarea acestor competenţe de către autorităţile locale le discutăm începând de la anul”, a precizat vicepremierul.

NOTĂ OrtodoxINFO
Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
Un comentariu la “Incepe DESCENTRALIZAREA. Guvernul a adoptat Strategia Generală in aceasta privinta”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
  1. mihail
    # 14 aprilie 2017 at 12:45

    Doamne ajută!
    Pentru cine mai avea vreun dubiu că orice guvern de la orice partid din România nu lucrează decât pentru Agenda 2030 a O.N.U. și pentru Fiară această știre este un argument în plus. Pentru că descentralizarea de acest tip, regionalizarea și chiar vaccinarea forțată nu sunt decât pași pentru îndeplinirea acestei agende. Și credeți-mă România este în grafic! Sper ca toți românii să înțeleagă că sub Agenda 2030 toți oamenii nu vor mai avea nimic, nici măcar dreptul asupra gândurilor lor.
    Al vostru împreună rugător, Mihail.

Scrie un comentariu

Scroll Up