Un prim pas catre REGIONALIZARE? Guvernul adoptă miercuri strategia de DESCENTRALIZARE a României.Prefectul şi subprefectul vor avea funcţii de SECRETAR DE STAT, respectiv subsecretar de stat

Apr 12, 2017 4551 0 goo.gl/b9icRr

Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, strategia de descentralizare a României. Potrivit premierului, toate obiectivele care pot fi trecute în administraţia autorităţilor locale vor fi transferate în gestiunea acestora. Sorin Grindeanu a afirmat la începutul ședinței, că este un proiect „extrem de important” și că acest proces va fi realizat „cu voia Ministerului Justiţiei”.

UPDATE ora 15.30 Premierul a spus în deschiderea ședinței Executivului că Strategia generală de descentralizare este un proiect „extrem de important”, el precizând că acest proces va fi realizat „cu voia Ministerului Justiţiei”.

„Astăzi, avem primul proiect de hotărâre care se referă la aprobarea strategiei generale de descentralizare. E un proiect extrem de important pentru noi. Este un prim pas pe care îl vom face în acest proces de descentralizare, proces pe care noi l-am iniţiat în urmă cu ceva ani, la care nu renunţăm, ba chiar din contră dorim ca acest proces să continue”, a declarat Grindeanu, la începutul şedinţei de Guvern.

Grindeanu a spus că este datoria fiecărei instituţii şi a fiecărui minister în parte să realizeze „studiile de oportunitate”.

„O să venim în cel mai scurt timp şi o să ne asumăm cu toţii un termen, inclusiv dumneavoastră, ministerele de linie, pentru elaborarea acestor strategii”, le-a transmis Grindeanu membrilor Cabinetului.

Şeful Executivului a afirmat că procesul de descentralizare va fi realizat „cu voia Ministerului Justiţiei”, arătându-se nemulţumit de faptul că acesta nu şi-a dat încă avizul pentru ca faleza oraşului Tulcea să fie trecută în administrarea autorităţilor locale.

”Mâine aprob strategia de descentralizare în Guvern, ceea ce e un pas extrem de important pentru ceea ce avem de făcut în continuare, deşi am miniştrii în echipa mea care au o reticenţă. E foarte greu să renunţe la anumite lucruri pe care le consideră că sunt de apanajul administraţiei centrale. Mâine facem acest poate prim pas ca şi hotărâre şi aprobăm această strategie de descentralizare, pentru că e nevoie şi sper ca finalul mandatului nostru, încredinţat de cetăţeni, să ne prindă cu toate aceste lucruri făcute”, a declarat Grindeanu, la începutul săptămânii, la Bistriţa.El a precizat că Executivul pe care îl conduce este decis să facă descentralizarea şi că le-a transmis primarilor cu care s-a întâlnit că este momentul ca acest proces să treacă ‘dincolo de vorbe’.

”Am cerut miniştrilor şi membrilor echipei guvernamentale ca toate lucrurile care pot fi date către autorităţile publice locale, înţelegând aici şi cele judeţene, să poată fi transferate într-un ritm cât mai rapid, astfel încât cei care pot gestiona aceste obiective să o facă şi o fac în mod sigur mult mai bine decât noi de la Bucureşti”, a adăugat prim-ministrul.

Grindeanu a mai spus că, pe lângă strategia de descentralizare ce va fi adoptată printr-o hotărâre de guvern, va fi aprobat şi un prim proiect în acest sens, cel privind trecerea falezei din Tulcea în administraţia Consiliului Judeţean.

„Afirm dorinţa guvernului pe care îl conduc să facă acest lucru, această descentralizare şi o va face, dar totodată şi autorităţile locale, judeţene să-şi înţeleagă responsabilitatea pe care o au o dată ce acest proces, care nu e unul simplu, care să se termine de pe-o zi pe alta, va fi finalizat. Sigur că datoria noastră e să le dăm şi pârghiile necesare să gestioneze toate aceste noi probleme pe care le vor avea, dar ăsta e drumul pe care trebuie să mergem şi vom merge cu o viteză sporită în perioada următoare”, a susţinut premierul.

Pe de altă parte, şeful Guvernului s-a referit şi la Codul administrativ, afirmând că prefectul şi subprefectul vor avea funcţii de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat.

 
NOTĂ OrtodoxINFO
Vă rugăm să ne sprijiniți! Ajutorul dvs. va fi pentru continuitatea acestui portal. Click pentru detalii.
articole asemănătoare
Scrie un comentariu