Se va pune accentul pe lecturi la moda, precum Harry Potter? Ce spune ministrul Educației despre dispariția clasicilor din programa școlară

Mar 7, 2017 2052 0 http://bit.ly/2H7kjdi

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a spus într-un interviu că nu se pune problema dispariției clasicilor din manualele elevilor, dar că ar trebui totuși așteptată decizia experților în acest caz, potrivit News.ro.

Reporter: Vor dispărea scritorii români clasici şi se va pune accentul pe lecturi la modă, spre exemplu Harry Potter?

Pavel Năstase: „Au fost mai multe puncte de vedere nu numai pentru Limba şi literatura română, ci şi pentru alte discipline care sunt prevăzute în planul-cadru. Toate acestea au venit în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut.

Fiecare programă şcolară este coordonată de un inspector de specialitate din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi un altul din partea ISE. Programa este constituită de un grup de lucru la nivel naţional, profesori în domeniul disciplinei respective.

În plus, am avut programate mai multe întâlniri, prima cu reprezentanţii Academiei Române, cu organizaţii neguvernamentale care se ocupă de educaţie, cu editurile care se ocupă de manualele aferente programelor, dar forma finală va fi publicată curând.

Nu cred că se pune problema dispariţiei clasicilor. Să aşteptăm decizia experţilor”.

În urmă cu două zile, o profesoară de română a postat un mesaj-manifest pe pagina sa de Facebook, în care declara că „în mod deliberat” nu respectă programa şcolară şi că alege să citească împreună cu elevii săi nu Eminescu, pastelurile de 150 de ani sau „Amintirile” lui Creangă, ci lecturi în limba actuală, care să îi incite spre comunicare, curiozitate şi exprimarea opiniilor.

Profesoara și-a justificat afirmațiile ulterior spunând că elevii ei sunt de gimnaziu, iar la vârsta de 11 – 15 ani, nu pot înţelege textele lui Eminescu la adevărata lor valoare. „Eminescu e fascinant, dar nu e pentru copiii de 11 ani”, afirmă Cristina Tunegaru.

 

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
Scrie un comentariu

Scroll Up