Fluorul din apa de la robinet scade IQ-ul copiilor. Vă recomandăm o soluție ieftină și sigură

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Fluorul, prezent în apa de la robinet în unele ţări, ar putea afecta IQ-ul copiilor mici, se arată într-un studiu publicat luni, ale cărui rezultate sunt contestate de mai mulţi experţi, relatează AFP.

Începând cu anii 1950, fluorura a fost adăugată în apa de la robinet în multe ţări industrializate pentru a preveni cariile dentare.

Concentraţiile foarte mari ale acestui mineral s-au dovedit a fi toxice pentru creier.

„Ne-am dat seama că există o mulţime de îndoieli cu privire la pericolul pe care îl reprezintă fluorul din apă, în special pentru femeile însărcinate şi copiii mici”, a declarat Christine Till de la Universitatea York din Canada, autorul principal al studiului publicat în JAMA Pediatrics.

Potrivit cercetătorilor, apa fluorată este distribuită către aproximativ 66% din populaţia Statelor Unite, către 38% din cetăţenii canadieni şi 3% din cetăţenii europeni.

La studiu au participat circa 601 de perechi mamă-copil din şase oraşe canadiene, dintre care 41% trăiesc în comunităţi alimentate cu apă fluorată.

Autorii studiului au descoperit că o creştere a concentraţiei de fluor în urina femeilor însărcinate cu un miligram pe litru a fost asociată cu o scădere cu 4,5 puncte a IQ-ului în rândul băieţilor de trei sau patru ani, dar nu şi în rândul fetelor.

Analizând aportul zilnic de fluor ingerat de mamă în locul fluorului din urină, cercetătorii au descoperit că o creştere cu un miligram a acestui aport a fost asociată cu o scădere cu 3,7 puncte a IQ-ului la băieţi şi la fete.

Însă numeroşi experţi în domenii precum statistică, toxicologie şi neuroştiinţă au exprimat critici serioase asupra studiului.

Anticipând controversa, JAMA Pediatrics a luat decizia neobişnuită de a publica o notă în care precizează că decizia de a publica articolul „nu a fost uşoară”.

Ca urmare a rolului său în reducerea importantă a cariilor în rândul locuitorilor din Statele Unite, fluorizarea apei este considerată a fi una dintre primele 10 mari succese în domeniul sănătăţii publice din secolul XX, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

Citiți și:

5 thoughts on “Fluorul din apa de la robinet scade IQ-ul copiilor. Vă recomandăm o soluție ieftină și sigură”

    1. In oras solutia este foraj de mare adancime (pt cine-si permite). In Bucuresti apa de la 80-100 m (depinde de zona) este f f buna.

  1. Sunt curios de ce nu a testat si o apa de la fantana si una de izvor….
    Nu ma pricep la chimie, dar cred ca rezultatul era perfect acelasi!

  2. Articolul in cauza nu are legatura cu tara noastra,poate trebuia dezbatut subiectul pastei de dinti,cu si fara fluor.Clipul cu electroliza apei este cel putin pueril,si individul pe vremea noastra ar fi un absolvent al scolii de corectie! Nu fiti naivi prieteni,apa contine saruri,si alte minerale ca doar nu este apa distilata! Pericolul din apa inbuteliata este aluminiul din sistemul de filtrare,dioxina din ambalaj,si pretul care in unele tari depaseste pretul benzinei.Apropo!daca aveti puturi,fantani de mica si mare adancime verificati cotele de nitrati si nitriti,cu teste pentru pesti de acvariu.

  3. Eu mi-am pus filtru la robinetul cu apa rece, ca nu are rost sa le facem jocul la comercianti ca sa platim si apa. Va dati seama ce-i inbogatiti pe astia cu atatea zeci de litri de apa cumparati zilnic? Sa tot faci afaceri cu apa chioara si pe deasupra si veche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X