Iata si ce putem citi la NATO declanşează cele mai mari manevre de la sfârşitul Războiului Rece. Mesajul transmis Rusiei de pe Pro tv:
Joi încep în Norvegia cele mai ample exerciţii NATO după finalul Războiului Rece, la care participă 50.000 de militari din 31 de ţări.
NATO dă startul în această joi în Norvegia celor mai vaste manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece, un mod de a aminti Rusiei solidaritatea Aliaţilor în ciuda îndoielilor insuflate de preşedintele american Donald Trump, relatează France Presse.
Aproximativ 50.000 de militari, 10.000 de vehicule, 65 de nave şi 250 de aeronave din 31 de ţări urmează să ia parte la exerciţiul Trident Juncture 18, care vizează antrenarea Alianţei atlantice pentru a veni în ajutorul unuia dintre membrii săi în caz de agresiune.
“Mediul de securitate în Europa s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani”, a declarat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg.
“Trident Juncture trimite un mesaj clar naţiunilor noastre şi oricărui adversar potenţial: NATO nu caută confruntarea, dar este gata să-şi apere toţi aliaţii împotriva tuturor ameninţărilor”, a declarat el într-o conferinţă de presă miercuri.
Deşi acest “adversar potenţial” nu a fost desemnat oficial, Rusia se află în mintea tuturor, în contextul în care statul rus îşi etalează puterea militară şi împarte cu Norvegia o frontieră de 198 de kilometri în nordul îndepărtat.
Armata rusă a anexat Crimeea, a contribuit la destabilizarea estului Ucrainei, şi-a sporit capacităţile în Arctica şi a desfăşurat în septembrie cele mai mari manevre din istoria sa în Orientul Îndepărtat, aminteşte AFP.
La rândul său, Ambasada Rusiei la Oslo a declarat că vede în Trident Juncture un exerciţiu “antirusesc”. “O astfel de activitate pare provocatoare, chiar dacă cineva încearcă să o justifice cu scopuri pur defensive”, a susţinut ambasada.
Timp de luni de zile, Moscova s-a arătat iritată de întărirea continuă a prezenţei militare occidentale în regiune. Statele Unite şi Marea Britanie au decis în schimb să intensifice desfăşurările în Norvegia pentru a-şi aclimatiza trupele de luptă cu vremea foarte rece.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a criticat la începutul lunii octombrie ceea ce ea a numit drept “clinchetul armelor” şi a promis o “ripostă”.
“Principalele ţări din NATO îşi sporesc prezenţa militară în regiune, în apropierea graniţelor Rusiei”, a denunţat ea. “Astfel de acţiuni iresponsabile vor conduce în mod inevitabil la destabilizarea situaţiei politice şi militare din Nord, la o creştere a tensiunilor”.
Toate acestea au fost alimentate în continuare sâmbătă de anunţul făcut de Donald Trump în legătură cu retragerea Statelor Unite din Tratatul privind forţele nucleare intermediare, în vigoare din 1987.
Reproşând Rusiei că dezvoltă o nouă rachetă, SSC-8, presedintele american a ameninţat ca va creşte arsenalul nuclear al ţării sale.
Cu toate că angajamentul lui Donald Trump faţă de NATO este de tipul “una caldă, alta rece”, în special asupra articolului 5 şi obligaţiilor de apărare colectivă, armata americană participă la Trident Juncture cu cel mai mare contingent, peste 14.000 de soldaţi şi un grup aeronaval.
“Noi ne antrenăm în Norvegia, dar bineînţeles că lecţiile învăţate (…) din Trident Juncture sunt pertinente şi pentru alte ţări”, a notat Stoltenberg.
Marţi, patru militari americani au fost răniţi uşor în coliziunea unor camioane încărcate cu echipament.
Pe lângă cele 29 de ţări membre ale Alianţei, la manevre, care se desfăşoară până pe 7 noiembrie, participă şi Suedia şi Finlanda.
Doi observatori ruşi şi doi din Belarus au fost invitaţi. Şeful NATO şi-a exprimat speranţa că Rusia “va evita orice comportament periculos”.
Asadar, “vizează antrenarea Alianţei atlantice pentru a veni în ajutorul unuia dintre membrii săi în caz de agresiune”.
Oare?
Iar Stoltenberg noteaza: “Noi ne antrenăm în Norvegia, dar bineînţeles că lecţiile învăţate (…) din Trident Juncture sunt pertinente şi pentru alte ţări”
Pentru care tari?
Se specifica: “Statele Unite şi Marea Britanie au decis să intensifice desfăşurările în Norvegia pentru a-şi aclimatiza trupele de luptă cu vremea foarte rece.”
De ce?
Sa constientizam locul si timpul actiunii: Norvegia, la granita Cercului Polar, sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiembrie.
Adica, intr-adevar, frig. Care-i ideea pentru care trupele NATO trebuie “sa se aclimatizeze cu vremea foarte rece”?
Evident, se antreneaza pentru un razboi in pragul iernii. Impotriva cui?
Evident, impotriva Rusiei.
Ei zic ca NATO se antreneaza pentru a se apara. Doar ca in ultimii 30 de ani, nu Rusia a avansat spre organizatia nord atlantica, ci taman invers:
Propaganda ne tot aiureste cu expansiunea Moscovei dar ne da un singur exemplu: Ucraina. Dar cam ce trebuia sa faca Rusia? Sa-si lase balta rusii de acolo?
Ei bine, Rusia nu este mamaliga, precum Romania:
Deci, de aparare sa fie vorba in exercitiul Trident Juncture 18? Adica, se pregatesc pentru un atac al Rusiei impotriva Frantei si Italiei tocmai in … Norvegia? Iarna?
Nu cumva, mai degraba, se antreneaza ca sa n-o ia in barba, precum Napoleon si Hitler, daca ii prinde iarna asediind Moscova?
Cititi va rugam si:
Reîncepe cursa nucleară? SUA anunţă retragerea din tratatul cu Rusia privind armele nucleare
O zi interesanta: 11.11.2018, ora 11, Paris
io cre ca mai important e ce-o sa declare sinodu’ legat de ucraina, hartuiala asta cu razboiul e permanenta
Pe 11.11 se vor intalni Trump cu Putin. Intalnirea nu este de bun augur pentru ca Putin s-a intalnit cu Bolton (adviserul cu apararea de la Casa Alba) si discutia a fost scurta si tensionata.
Razboiul este anuntat printr-o metafora:
In a sign of the tensions, at the start of their meeting, the Russian leader asked Bolton if the eagle on the seal of the U.S., which clutches olive branches in one claw and arrows in the other, “has eaten all the olives, leaving only arrows?”
Bolton responded: “I didn’t bring any more olives.”
“I thought so,” Putin said.
Nu mai imi aduc aminte, dar nu era o profetie cu o ramura de maslin?
https://eu.usatoday.com/story/news/world/2018/10/23/bolton-putin-no-way-salvage-landmark-nuclear-weapons-treaty/1741463002/
https://www.newsmax.com/newsfront/putin-bolton-nuclear-treaty/2018/10/23/id/887587/
Ieri eara tarziu, la Antena 3 a vorbit un specialist cam tinerel care a prezevtat versiunea oficiala propagandei NATO:
Rusia pierde orice razboi conventional impotriva aliantei nord-atlantice, datoroita tehnologiilor superioare si a fortei economice zdobitoare a UE.
Pe RealitateaTv a corbit generalul Constantinb Degerata, si a aratat ca acuzatiile Rusiei la adresa Romaniei sunt minciuni grosolane de tip sovietoic. Pe tertoriul Romaniei, nici armata romana nici trupele america nu dispun de tehnologiile de care ne acuza rusii. Teoretic este posibil cu cheltuieli mari, ca anumite arme sa fie imbunatatite, intr-un viitor mai indepartat…
Rusii dupa model sovietic baga spaima in romani pt a scinda UE si NATO.
Dupa cum arata profetiile, mitologia euro-atlantica legata de superioritatea zdrobitoare in armament conventional a occidentului va fi spulberata in batalia celor 10 de la Constantiunopol la care nu va participa SUA.
In paralel cu exercitiul NATO, Marina militară rusă va efectua teste cu rachete în apele internaţionale ale Norvegiei în partea a doua a săptămânii.
https://www.defenseromania.ro/rusia-test-cu-rachete-in-apropierea-exerci-iului-nato_594420.html