Windows 10 October 2018 update trebuia să fie simplu de aplicat şi fără riscuri pentru datele utilizatorilor. Cel puţin aşa au crezut oficialii Microsoft când au decis să sară peste etapa Preview de testare voluntară, oferind noua versiune Windows 10 ca actualizare finală, sigur de instalat pe orice PC.
Însă păţaniile povestite de unii dintre utilizatorii Windows 10 mai puţin norocoşi redau un scenariu de coşmar, în care versiunea anterioară este înlăturată cu tot cu fişierele utilizatorilor, chiar dacă acestea erau păstrate în locaţii special destinate acestui scop, cum ar fi directoarele “Documents” şi “Pictures”. Lesne de înţeles, cei afectaţi sunt revoltaţi de situaţia apărută, locaţiile respective conţinând documente şi poze de familie strânse pe durata mai multor ani.
Chiar dacă un răspuns oficial din partea Microsoft se lasă aşteptat, investigaţii preliminare par să scoată drept „vinovat” clientul OneDrive, preinstalat de Microsoft pe toate PC-urile cu sistem Windows 10. Concret, aplicaţia ar fi fost „derutată” de actualizarea aplicată sistemului de operare, sincronizând până la dispariţie datele păstrate în directoare de fişiere aflate pe lista de backup în spaţiul cloud. Un alt posibil vinovat ar putea fi funcţionalitatea Storage Sense, care ar trebui să mute documentele rar utilizate în spaţiul cloud, eliberând astfel spaţiu de stocare pe dispozitivele limitate în această privinţă. Cum datele presupus mutate nu apar nicăieri, putem presupune că tehnologia nu funcţionează tocmai bine.
Fără backup anterior pentru datele personale, restaurarea versiunii anterioare de Windows 10 nu face decât să adauge şi mai multe operaţii de scriere pe hard disk, reducând şansele de a mai recupera ceva folosind programe pentru recuperat fişiere şterse.
Pai există posibilitatea sa partiționezi hdd si datele importante sa le ti pe o partiție separată nu împreună cu sistemul.
Eu am făcut actualizarea si nu mi-a sters nimic.