Șefii de stat şi de guvern au luat act, în prima zi a summitului NATO, de oferta României de a găzdui un comandament militar la nivel de corp de armată. Asta înseamnă cu nu a fost luată o decizie finală, dar specialiştii militari vor analiza acest proiect, care ar putea fi dezbătut din nou în cadrul Alianței, în toamnă.
NATO anunţă şi dezvoltarea rolului brigăzii Multinaţionale de la Craiova, care ar putea trece de la nivelul de organizare de exerciţii, la unul de intervenţie în caz de nevoie.
A avut loc şi o premieră: a fost decisă înfiinţarea de echipe mobile care pot fi dislocate rapid în situaţia în care o ţară este ţinta unei ameninţări hibride (atacuri cibernetice, intervenţii în alegeri, fake news).
Iohannis a cerut consolidarea posturii defensive în zona României
Totodată, la summitul de la Bruxelles, NATO a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria. Înainte de începerea propriu-zisă a summitului, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „pentru România obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO”.
„Pentru noi înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăţi coordonarea activităţii NATO în zona noastră (…) şi pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. (…) Noi credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă, deci o brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune”, a declarat Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles.
Discuțiile de mâine în cadrul summitului vor fi legate de contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul Alianței Nord-Atlantice fiind în continuare cele care domină agenda zilei.