Părinții din Italia nu vor mai trebui să furnizeze dovezi medicale pentru copiii lor care să dovedească că au primit zece vaccinuri obligatorii pentru înscrierea la o școală primară de stat, a declarat joi ministrul Sănătății.
Părinților le-a fost stabilit un termen limită de 10 iulie pentru a furniza școlilor documentația relevantă, dar acum părinții vor putea să își prezinte propria confirmare că copilul a fost vaccinat, potrivit Giulia Grillo, ministrul italian al sănătății, care a vorbit la o conferință de presă joi.
Grillo a anunțat că ea însăși a fost însărcinată cu primul ei copil în timpul aceleiași conferințe de presă și a spus că vrea „în mod evident” să se asigure că propriul copil a primit vaccinările necesare. Motivul pentru relaxarea regulilor a fost „simplificarea regulilor” pentru părinți, a explicat ea.
Predecesoarea ei, Beatrice Lorenzin, a spus într-o declarație: „Autocertificarea nu este un lucru rău, dar există chestiunea controalelor: cine va garanta că copiii de la școală sunt într-o stare de siguranță?”
Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS) a declarat, de asemenea, că „este important să nu compromitem scopul sănătății tuturor”, mai ales atunci când a venit la copiii care, din motive medicale, nu pot avea vaccinări. Grillo a subliniat că familiile nu ar trebui să facă declarații false despre vaccinările copilului lor, ci să contacteze ministerul sănătății dacă au „îndoieli legitime”.
Atât Liga, cât și Mișcarea Cinci stele, care au guvernat împreună de la 1 iunie, au promis să elimine legea obligatorie de vaccinare introdusă anul trecut.
Conform decretului, care a declanșat o dezbatere publică fierbinte atunci când a intrat în vigoare, copiii nu se pot înscrie într-o creșă sau grădiniță dacă nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, precum și a altor nouă boli. Toate aceste vaccinări sunt oferite gratuit, iar părinții care nu au respectat vor primi amenzi până la 500 de euro, cu excepția cazului în care există un motiv medical pentru a nu primi vaccinurile.
CITIȚI ȘI: Vaccinările obligatorii în Italia: cum funcționează
Anterior, doar patru vaccinuri – fără a include rujeola – au fost obligatorii, iar liderul Misiunii pe cinci stele (M5S), Luigi Di Maio, acum viceprim-ministru, a sugerat revenirea la aceste patru, prin adăugarea unui vaccin obligatoriu împotriva rujeolei.
În 2017, în Italia au existat patru decese cauzate de rujeola și aproape 5000 de cazuri de boală în total, în timp ce rata națională de imunizare a rujeolei de 87% este mult sub pragul de 95% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.
O mișcare crescândă anti-vaccinare în țară a fost considerată una dintre cauzele creșterii recente a cazurilor de rujeolă recentă și M5S a fost foarte criticat pentru rolul său în ceea ce privește îndoielile privind eficacitatea vaccinărilor. O propunere de lege propusă de partid în 2014 a cerut „o mai bună informare și o posibilă refuzare a administrării vaccinărilor” și a citat studiile dezamăgite.
AVIZ: „Legislația obligatorie a vaccinului din Italia ar trebui adoptată la nivel mondial”
Pe cand si la noi asa ceva?!