ARITMETICA LUI DRAGNEA: CREȘTEREA salariului cu 25% + SCĂDEREA impozitului de la 16 la 10% = 0,4% creșterea REALĂ a salariului. BONUS: în finalul articolului

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul României vine cu un nou bir pentru toţi angajatorii. Aceştia vor plăti, de la anul, o taxă de solidaritate de 2 la sută, din fondul de salariu. Noile contribuţii sociale plătite de angajat şi de angajator vor ajunge la 37%, dar vor fi aplicate la salarii brute mai mari, aşa că în final, vor fi anulate toate majorările pe care le-ar fi adus reducerea impozitului pe venit, de la 16 la 10 la sută. Asta înseamnă că practic lefurile pe care le vor lua oamenii din 2018 vor creşte cu doar câţiva lei.

Până miercuri, Guvernul anunţa că de la 1 ianuarie, angajaţii vor plăti contribuţii sociale de 35%, iar angajatorul 0. Joi, ministrul Finanţelor a anunţat că şi angajatorul va da o ″taxă de solidaritate″⁣ de 2% din fondul de salarii. Taxa a apărut peste noapte, pentru că nu apare nici în programul de guvernare, nici în alte proiecte fiscale prezentate public de Guvern. Ministrul a motivat introducerea taxei ba printr-o directiva europeană care ar cere o astfel de măsură, ba că ar fi fost solicitată de sindicate.

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor: ″S-a stabilit că este mai bine să rămână şi în sarcina angajatorului plata unor contribuţii, să nu fie transferat integral doar în sarcina angajatului, cel puţin cei din sindicate au atras atenţia asupra acestui risc.′

Iar contribuţia prevăzută de europeni pe care o invocă autorităţile este în prezent de doar 0,25%. Aşadar, noua taxă este mai mare de opt ori decât contribuţia pe care o plătesc în prezent angajatorii pentru a-i ajută pe salariaţii din firmele care intră în insolvenţă.

În aceste condiţii, spun specialiştii fiscali, promisa scădere a contribuţiilor este infimă. Statul va încasa o taxa de la angajator 2% din fondul de salarii, iar de la angajat – contribuţii în cuantum de 35%.

Numai că aceste procente vor fi aplicate de la 1 ianuarie unor salarii brute mult mai mari, în care sunt incluse fostele contribuţii sociale ale angajatorului. Aplicate unei sume mai mari, costurile angajatorului vor creşte. Aceste costuri vor fi compensate de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% însă, la final, pentru că angajatorii să rămână cu aceleaşi costuri, salariaţii nu vor mai câştigă nimic din reducerea impozitului. Vor avea lefuri cu doar câţiva lei în plus. Nici pe departe nu vor creşte cu procente de 20-30%, aşa cum au fost anunţaţi bugetarii în campania electorală.

Să luăm exemplul unui salariat cu un salariu net de 2.455 lei. În acest caz, leafă brută de 3.500 de lei, iar angajatorul plăteşte, pe lângă salariul brut, 796 de lei contribuţii sociale către stat, adică 22,75%. Angajatul plăteşte şi el partea lui de contribuţii, care ajung la 578 de lei, adică 16,5%. Statul mai încasează bani şi din impozitul pe venituri de 16%. În total, costul angajatorului este de 4.296 de lei, pentru un salariu net de 2.455 de lei.

De la 1 ianuarie 2018, dacă angajatorul vrea să îşi păstreze actualele costuri şi scade taxa de solidaritate din noul brut majorat, atunci situaţia se schimbă radical. Contribuţiile angajatorului devin 2%, adică 84 de lei, iar cele ale angajatului ajung la 1.474 de lei, pentru că le înglobează şi cotele transferate de la angajator. Impozitul pe venituri ar urmă să scadă de la 16% la 10%, dar chiar şi aşa câştigul salariatului va fi infim: omul va încasa cu doar 0,4% mai mult decât acum, adică 9 lei – preţul a doi litri de lapte dulce. Dar… nu îi rămân bani şi de miere.

În ciuda matematicii, ministrul Finanţelor dă ca sigure creşterile salariale de anul viitor. Oricum, ele nu sunt nici pe departe cele promise în campania electorală

Adrian Benta, specialist fiscal: ‘Se vrea o taxă de solidaritate, dar cu cine? Avem o taxă de solidaritate cu salariaţii firmelor aflate în faliment, dar ea este de 0,2 la sută pentru această solidaritate, restul de 1,8% probabil va aduce sume bune la buget, se va duce la bugetul consolidat care o găleată fără fund pentru toate cheltuielile posibile ale Guvernului.′

Ministrul Finanţelor a mai venit cu o veste proastă: veniturile mai mici de 2.000 de lei vor fi în continuare impozitate.

6 thoughts on “ARITMETICA LUI DRAGNEA: CREȘTEREA salariului cu 25% + SCĂDEREA impozitului de la 16 la 10% = 0,4% creșterea REALĂ a salariului. BONUS: în finalul articolului”

  1. Hai sa nu incurcam valoarea salariala cu reorganizarea fiscala. Chiar din exemplul dat in articol se vede ca atat Angajatorul (cheltuiala salariala totala) cat si Salariatul (salariul net) NU VOR FI AFECTATI.

    Cresterea sau scaderea salariilor se face conform altor legi – vezi Legea salarizarii unitare unde s-au facut ceva pasi insa intr-un sistem atat de dezechilibrat ca al nostru este extrem de greu sa faci ordine peste noapte cand exceptiile ajung reguli (vezi toate bonusurile si primele care ajung de 2-3 ori mai mari decat salariul de baza).

    As vrea sa vad un punct de vedere competent cu „+”uri si „-„uri privind cele doua versiuni de colectare la buget a taxelor si impozitelor aferente salariilor. Eu pot spune doar ca noua varianta este mai simpla ceea ce nu poate fi decat de bine. Daca ar fi fost dupa mine as fi pus un singur procent, totul la un loc, iar dupa aceea as imparti acel tot conform legii – cat sa mearga la sanatate, la pensii samd. Oricum statul a facut ce a vrut cu banii (ex. la sanatate n-au ajuns niciodata toti banii colectati in numele ei).

    Din pacate oamenii sunt bagati in ceata cu tot felul de aiureli ca si cea din articolul de mai sus ca sa nu se mai inteleaga nimic si sa para ca actuala putere este incompetenta. Asta este lucratura statului paralel disperat ca si-a pierdut putin din putere si este putin clatinat de noile legi pe justitie.

    Vedeti acum si roadele retragerii Ordonantei 13 care a fost f corecta pe fond: zilele trecute s-a dat sentinta finala pt unii de la Pitesti care au furat peste 11,3 milioane eur dar care au scapat basma curata. Era mare nevoie de Ordonanta 13 pentru ca abuzul in serviciu fusese DEZINCRIMINAT pe vremea lui Ciolos conform unei hotarari a CC. Prin Ordonanta 13 acesta era reintrodus si se stabilea un prag, de bun-simt zic eu, de putin peste 40.000 eur (200.000 lei – nu sa scape de pedeapsa cei care fura sub pragul asta ci sa fie pedepsiti conform altor legi). Stiti bine ce circ a fost. DEZINFORMARE TOTALA.

    Cam asta se intampla si acum si, din pacate, mass media este unita in a prezenta deformat situatia.

    1. Ai si tu dreptate, frate Stan, dar pe om il intereseaza in final cat ii intra in buzunar, caci asta i s-a promis in campanie: impozite mai mici, salarii mai mari si cand au ajuns la putere ce sa vezi: cu toate ca s-au aplicat unele masuri, omul nu s-a ales mai cu nimic, in schimb statul inghite tot mai mult. Nu e cinstit asa, sa pacalesti lumea cu procente de 2 cifre, iar in realitate sa-i dai cu 0,…

      1. Sigur ca asa este insa de aici si pana la PROPAGANDA desantata care se face acum este cale lunga. Oamenii nu mai inteleg nimic. Ies maine poimaine in strada ca sa-si ceara … drepturile cand de fapt habar nu au ce se intampla. Si asta doar pentru ca presa vorbeste complet aiurea.

    2. EXEMPLU

      Aici se vorbeste clar de VALOREA salariilor: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22064557-ministerul-sanatatii-anunta-triplarea-salariilor-brute-pentru-anumite-categorii-medici-1-martie-2018-nu-stie-cat-cresterea-salariului-net.htm

      Cum se platesc contributiile aferente salariilor tine doar de optimizarea fiscala. N-au legatura una cu alta. Important era ca noua varianta sa nu influenteze angajatii sau angajatorii si, da, conform calculelor diferentele sunt nesemnificative.

      1. Spuneti si voi ce LEGATURA are articolul de sus in care se vorbeste clar de politica salariala cu cresterile aferente (cand, cum etc) si mizeria de articol preluat de voi ca sursa care MANIPULEAZA spunand: „ProTv | Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei”?

        Asta induce ideea ca guvernul i-a pacalit pe oameni cand le-a dat cu o mana pt ca de fapt le-a luat imediat cu cealalta care este COMPLET FALS.

        La unii a dat deja, la altii urmeaza sa dea mai tarziu, la unii mai mult, la altii mai putin dar o asemenea manipulare ordinara circula de ceva vreme prin presa cu unicul scop de a crea tulburare. Ori asa ceva ar trebui scos in evidenta mai degraba pe un astfel de site care se doreste de informare corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X