Central European University (CEU) este o universitate americană, finanțată de George Soros, acreditată în statul New York și în Ungaria, cu sediul la Budapesta.
În campusurile CEU din Budapesta, anterior și Praga și Varșovia, au învățat mulți români, dintre cei care s-au remarcat de-a lungul anilor în societatea civilă din România sau care și-au construit mai departe cariere academice în Occident.
CEU scorează foarte bine în clasamentele internaționale, în anumite domenii fiind clasată în primele 100 sau chiar 50 de universități ale lumii.
Recent, Guvernul Orban a anunțat intenția de a schimba legislația într-un mod pe care mediul academic îl consideră țintit împotriva CEU, care se poate închide.
Ieri, la Budapesta, a avut loc o conferință de presă a rectorului Central European University. Rectorul a anunțat chiar în debutul conferinței că în sală sunt prezenți, într-un gest de sprijin, mai mulți reprezentanți ai ambasadelor: SUA, Canada, Olanda, Norvegia, Germania, Suedia și România!
România este singura țară est-europeană care și-a trimis reprezentant între cele 7 state prezente.
Genul acesta de acțiune a Ministerului de Externe e interesant, având în vedere că, în campania electorală, lideri ai PSD au invocat rolul nociv al lui George Soros în România și în Europa de Est.
Gestul de la Budapesta face parte dintr-o serie mai puțin vizibilă, dar care vorbește, poate, despre anumite valori comune a ceea ce partidele noastre susțin cel puțin declarativ: încurajarea democrației liberale în România, în ciuda diferențelor ideologice. Un traseu consecvent de țară pe marile teme.
Prezența reprezentantului ambasadei alături de CEU e din aceeași categorie rară în România precum gesturile ministrului sănătății, care a păstrat și promovat cel puțin două măsuri ale guvernului tehnocrat:
- Măsura încercării de a stopa exportul de medicamente, prin ordinul care obligă explicit producătorii și distribuitorii să țină cont de serviciul public datorat pacientului român. Vlad Voiculescu a redactat și Florian Bodog a emis un ordin care obligă firmele să exporte doar dacă necesarul intern e satisfăcut.
- Apărarea de către actualul ministru a ideii de feed-back al pacienților în privința condițiilor din spitale. Pacienții pot în continuare să reclame inclusiv mita solicitată în spitale, după ce Florian Bodog a respins cererea Colegiului Medicilor, lăsând în vigoare decizia lui Vlad Voiculescu.
Ambasadorii sunt numiti de presedinte iar staful in acest caz nu a fost schimbat. Nu fiti intriganti