China trebuie să aleagă între politicile din trecut sau reformele pro-piață, în timp ce economia globală se îndreaptă spre o creștere slabă
Luând cuvântul la conferința internațională de afaceri emblematică a Chinei, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că economia mondială a demonstrat o rezistență remarcabilă la șocuri, dar că se îndreaptă spre o creștere „slabă după standardele istorice” pe termen mediu, deoarece creșterea scăzută a productivității și nivelul ridicat al datoriei au frânat progresul.
Pe de altă parte, economia Chinei se află la o „bifurcație” în care trebuie să aleagă între politicile din trecut sau „reformele pro-piață” pentru a debloca creșterea, în timp ce cresc apelurile pentru ca Beijingul să facă mai mult pentru a stimula cererea internă.
Deschis de premierul Li Qiang, la Forumul de dezvoltare a Chinei de la Beijing participă directori executivi la nivel mondial, printre care Tim Cook de la Apple, Darren Woods de la ExxonMobil și Noel Quinn de la HSBC.
Li a promis că Beijingul va pregăti reglementări pentru a facilita accesul pe piață pentru întreprinderile străine și eforturi pentru a stimula consumul intern.
Partenerii comerciali ai Chinei se confruntă cu riscuri de supraofertă
Evenimentul are loc în contextul în care partenerii comerciali ai Chinei se confruntă cu riscuri de supraofertă în industrii importante, inclusiv în cazul vehiculelor electrice și al oțelului, ceea ce ar putea stimula producătorii să arunce pe piețele globale produsele în exces.
Beijingul a stabilit o țintă de creștere economică de 5% pentru acest an, aceeași ca în 2023, dar scăzută în comparație cu anii precedenți, iar analiștii se așteaptă ca economia să încetinească și mai mult pe termen mediu, pe fondul declinului imobiliar și al declinului demografic.
Guvernul promite să investească mai mult în producție și infrastructură, dar economiștii îi cer să facă mai mult pentru a stimula cererea internă.
Folosirea de către Georgieva a termenului „creștere de înaltă calitate” împrumută din retorica președintelui Chinei, Xi Jinping, care a îndemnat industria chineză să urce în lanțul valoric către o tehnologie mai sofisticată și companii cu valoare adăugată.
Cu un „pachet cuprinzător de reforme pro-piață”, China ar putea adăuga 20% sau 3,5 miliarde de dolari la economia sa în următorii 15 ani. Printre acestea s-ar număra reducerea stocului de locuințe neterminate rămase în urma crizei imobiliare și condiții de concurență echitabile între întreprinderile private și cele de stat pentru a îmbunătăți alocarea de capital.
În ceea ce privește economia globală, Georgieva rămâne optimistă: „Fundamentele macroeconomice puternice” din majoritatea țărilor avansate și emergente au ajutat la depășirea șocurilor din ultimii ani.