Trebuie reinstaurată încrederea în carte, în școală, în educație, iar școala serioasă nu înseamnă dobândirea deprinderilor practice pentru viață, acestea se asigură altfel, ci o cultură generală serioasă, spune președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Într-un interviu acordat pentru Ziarul Lumina, acad. Ioan Aurel Pop avertizează că școala nu mai face educație temeinică, ci face, în schimb, una superficială, formală, la nivelul minimei rezistențe.
„Școala este muncă și nu joc, evident muncă adecvată vârstelor copiilor. Dacă facem din școală distracție, dacă transferăm memoria din capul elevilor în computere, laptopuri, tablete, dacă îi învățăm pe copii numai „sfaturi practice” (igienă, sex, nutriție, circulație publică, protecția mediului, antreprenoriat, digitalizare etc.), în loc de limba și literatura română și universală, religie, matematică, fizică, biologie, chimie, istorie, geografie, muzică, desen, educație fizică, atunci ne asigurăm decăderea, afundarea în neant, barbarizarea”, explică acad. Ioan Aurel Pop.
Potrivit acestuia, nu este totul pierdut, iar istoria ne confirmă că societății românești i-a mers bine și foarte bine atunci când meritul a început să fie criteriul fundamental de promovare, inclusiv în politică.
„Eu cred că ne putem reveni și să impunem în societate ceea ce se cuvine, adică echilibrul sau cumpătarea vieții trăite întru bine și adevăr, sub semnul credinței. Este de ajuns să ne uităm în trecut și să vedem cum am ajuns până aici, într-o lume frământată în care multe neamuri s-au stins, s-au topit în altele, au dispărut. Românii, totuși, există încă și asta nu datorită nouă, epigonilor, ci părinților, moșilor și strămoșilor noștri. (…)
Nici nu am fost intoleranți și nici cei mai rasiști, cum insinuează unii interesați să semene vânt. Noi am trăit cu „veșnicia” de la sat, cu pacea și liniștea munților, văilor și câmpiilor, cu biserici și case de lemn, cu turme mutătoare în locuri de vărat și de iernat, cu buciume sunătoare „sara pe deal”. Ne-am făcut viața după ritmurile și rânduielile noastre și am luat Occidentul ca model la momentul potrivit, numai că Occidentul era cam ostenit. Azi, când îi vedem bine „osteneala”, nu ar mai trebui să ne ploconim inclusiv în fața erorilor lui, ci să păstrăm ceea ce este bine de la acea mare civilizație și să ne prețuim binele nostru. Dacă eram doar proști și înapoiați, nu ajungeam ca popor până în secolul al XXI-lea, ci ne risipeam în neant, ne topeam în alte neamuri.
Faptul că am rămas este un semn că putem birui răul. Dacă vom reveni la virtuțile și la valorile verificate prin credință, atunci vom putea semăna în sufletele tinerilor încredere și speranță în viitorul Țării Românești și al lumii”, spune președintele Academiei Române.
Daca celor mediocri li se ofera plimbări gratuite si activități extracuriculare platite din banul public iar premianților si olimpicilor li se da o diploma si probabil o suma derizorie de bani, atunci cum se motiveaza performanta?
De ce nu se face invers? Olimpicilor le dam multi bani pentru ca merita si mediocrilor le aratam ce au pierdut. O suma de bani MUNCITA.
Lipseste satisfactia lucrului bine facut.
Respect d-lui academician Ioan Aurel Pop, insa eu personal nu sutin biologi, fizica si chimia, pt. ca in final prin ele s-a distrus tot frumosul creat de D-ZEU, deci intreaga planeta si noi vom plati pt. aceasta, nu ne va fi iertat, pt. ca una este sa ai un aragaz sau o masina de spalat la casa si alta este sa stai cu frica sa nu fii vaccinat obligatoriu sau sa te trezesti cu bomba nucleara peste tine, „rodul” savantilor de talie mondiala cum le place sa fie prezentati. Mai bine sa ne intoarcem la origini, sa traim in clang cu sfanta natura, pt. ca cine rupe legatura cu natura, mai devreme sau mai tarziu intra in conflict cu ea (deja ajuns aici se pare) si niciodata nu va avea de castigat in fata ei, ci de pierdut (poate chiar totul, inclusiv viata). Scoala sa ii invete pe copii ceea ce are nevoie ca sa le fie de folos cat vor trai si nu sa uite tot dupa ce ies din ea, cultura generala este f. importanta si necesara, insa chimia, fizica si biologia din laboratoare au adus un rau imens intregii planete, care se va razbuna crunt pe omenirea dependenta de tot ce nu mai doreste sa aiba nimic divin in ea…
Cred ca ciobanii au cea mai nobila meserie, in care fizica, chimia si biologia din ei insisi sunt chiar suverane asupra lor dar si mediului in care vietuiesc dupa principiul si legile divine, deosebindu-se astfel de asta lume.
Sufletul nu se leaga niciodata de vreo stiinta sau materie, nici de premii Nobel, nici profit si nici atat de zeul Ban, incat sa uite de D-ZEU unde-si are VESNIC lacasul, insa mintea unde constiinta nu mai lucreza la parametrii cei mai inalti si deci nu mai este nici vie si nici treaza, ci adormita, poate chiar moarta, se leaga atunci prea mult de cele lumesti (fizice, biologice, chimice si materiale) si nu de cele dumnezeiesti si singurele care intretin viata si pacea si in suflet si pe intreg pamantul, incat haosul si nebunia la nivel planetar nu mai pot fi oprite, iar acest bumerang il primim noi din plin de la Sfantul Pamant, Mama Natura si intregul Univers care ne inconjoara…Ceea ce dam si oferim, aceea inapoi si primim! – AMS