Șefa Comisiei Europene calcă în picioare comunitatea românească din Ucraina. La București Ciocu mic…

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a lăudat vineri progresele „uimitoare” ale Ucrainei în implementarea reformelor pentru combaterea corupţiei, păstrarea drepturilor minorităţilor şi asigurarea unei justiţii independente, scrie agenţia Reuters conform Agerpres.

Lupta împotriva corupţiei este o cerinţă de top pentru ca Ucraina să se alăture Uniunii Europene, care a oferit Kievului anul trecut statutul de candidat.

Ucraina lucrează la un pachet de reforme „care se întinde de la independenţa justiţiei până la anticorupţie, de la drepturile minorităţilor la libertatea presei”, a declarat von der Leyen în timpul unei ceremonii de premiere la New York.

„Trebuie să spun că este uimitor să vezi cât de rapid şi hotărât implementează Ucraina aceste reforme în ciuda războiului. Ei îşiapără ţara şi o reformează”, a spus ea, deşi nu a abordat în particular cererea Ucrainei de a adera la blocul celor 27 de naţiuni sau să fi specificat o măsură de reformă la care a făcut referire.

Declarațiile lui von Der Leyen nu sunt însă acoperite de realitate. Ucraina recunoaște limba moldovenească, nu și limba română, iar legile pentru minorități restrâng masiv drepturile comunității românești.

Ultimul caz: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași continuă să depună eforturi pentru înființarea unor extensii în Ucraina, în orașele Cernăuți, Odesa și Ismail.

Rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader a anunțat că a contactat oficialitățile locale din respectivele orașe în vederea înființării extensiilor. El a mai spus că aceste cursuri vor fi predate în limba engleză deoarece legislația ucraineană nu permite înființarea unor astfel de programe în limba română.

Am stabilit să înființăm astfel de specializări, de extensiuni, doar că în momentul de față e conflictul din Ucraina, care așteptăm să se termine. Legislația din Ucraina nu permite în limba română vom face în limbă engleză. Eu personal am făcut demersuri legale la autoritățile de cel mai înalt rang din țară cerând ca să se încheie un parteneriat cu Guvernul din Ucraina, exact cum este parteneriatul cu Guvernul din Moldova, în baza căruia să putem înființa astfel de filiale. Ni s-a răspuns că da, vom face demersuri. Eu sunt încrezător”, a declarat Tudorel Toader pentru Radio Iași.

Din partea oficialităților române nici o reacție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X