Cât va ajunge leafa în România, după implementarea salariului minim european

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Salariul minim pe economie, scutit de impozit de anul viitor. Cine sunt beneficiarii

UE pune presiune pe Guvernul României să ia în serios implementarea salariului minim european. Informaţia apare în raportul „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”, prezentat recent.

Consiliul Economic Social (CES) recomandă Guvernului să înceapă discuţiile şi să negocieze cu partenerii sociali implementarea directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Salariul minim european – 50% din salariul mediu

La stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2022, prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021, la valoarea de 2.550 lei, s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare: rata inflaţiei de 5% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor Eurostat, creşterea câştigului mediu brut, o parte din creşterea economică prognozată 2021/2020.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a subliniat că se merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România, „nu calculează nimeni salariul median în mod oficial”.

Mergem pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România nu calculează nimeni salariul median în mod oficial.

Şi, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificări şi alte calcule pe care să le facă INS în plus, dar directiva ne dă posibilitatea să alegem între cele două variante – şi, implicit, în această situaţie, alegem varianta ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu”, a explicat Cristian Vasilcoiu.

Patronii nu sunt de acord

Patronatele au ridicat problema că studiul a fost făcut în nişte oraşe mari, unde nivelul de trai şi salariile sunt mai mari, astfel că nu este o cercetare corelată la nivel naţional.

Sunt mai multe chestiuni tehnice care momentan fac ca această lege să nu fie pusă în aplicare, însă eu cred că până la urmă această lege va rămâne şi fără obiect, dat fiind faptul că vom aplica directiva europeană”, a mai spus Cristian Vasilcoiu.

2 thoughts on “Cât va ajunge leafa în România, după implementarea salariului minim european”

  1. As trimite patronatele la Constitutia RO si la DEX , sa afle ce inseamna Stat social.Ar fi loviti instant de o incapacitate de a citi….Cine se mai uita azi la Constitutii nationale, un moft al secolului 20?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X