X

Trădare națională: În plină criză energetică, ministerul vinde termocentralele

Conducerea Sindicatului Solidaritatea a avertizat că Ministerul Energiei vrea să vândă Termocentrala Mintia la un preț subevaluat, în plină criză energetică. Totodată, sindicaliștii au atras atenția că, în ciuda promisiunilor guvernamentale, nu s-a repornit nicio capacitate de producere a energiei, accentuând, astfel, deficitul de pe piață și facilitând o explozie a prețurilor.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Un grup de producere a energiei electrice de 800 MW înseamnă o investiție de 800 milioane de euro, susțin sindicaliștii din sector. Pe lângă acești bani, în construcția unei termocentrale, costurile foarte mari sunt cele ale infrastructurii: baraj acumulare apă, coșuri de fum, turnuri răcire apă, clădirile administrative și cele ale instalațiilor deservite, ateliere, cale ferată, stație electrică pentru evacuare putere, utilaje, macarale, poduri rulante, etc.

”Aceste investiții depășesc costul unui grup energetic, iar aici apare tunul dat de hoții din energie. Ei vor aceste platforme la preț de câteva zeci de milioane de euro. La Mintia se cere la prima strigare doar 60 milioane euro, sumă care se poate amortiza din tăierea la fier vechi a instalațiilor sau într-o lună de funcționare. Încă nu avem data licitației, dar văd că Ministerul Energiei este consecvent, deși ar trebui să revenim și noi la cărbune, ca și alte țări din UE”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea. La începutul lunii martie, Florin Cîțu afirma că premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Oltenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni acele capacităţi care folosesc cărbune.

”Este clar că, în această situaţie complicată, toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Şi România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă va trebui să importăm şi cărbune. Vor fi adăugaţi 300 MW”, spunea Cîțu.

Este afectat interesul național

Europarlamentarul Maria Grapini i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Energiei, Virgil Popescu, în care îi aducea acestuia în atenție numeroasele petiții și sesizări venite din partea cetățenilor României cu privire la închiderea termocentralei Mintia și absența oricăror demersuri pentru redeschiderea acesteia.

”Motivul invocat de minister pentru închiderea acestei termocentrale a fost acela că nu îndeplinește condițiile de mediu, lucru total neadevărat, testul de poluare fiind făcut cu succes în toamna anului 2019. Fără o alternativă în viitorul apropiat, închiderea termocentralei Mintia și a altor obiective de interes național afectează grav sistemul energetic și situația lucrătorilor și a familiilor acestora. În contextul actual, al conflictului din Ucraina și al amânării proiectului Green Deal, de decarbonizare, la sugestia comisarului european Frans Timmermans, de a se putea folosi în continuare cărbunele, s-ar putea reporni termocentrala în cel mai scurt timp posibil, fiindcă instalațiile sunt conservate, iar la criza energetică actuală și deficitul de energie ar ajuta enorm economia țării”, se arată în scrisoarea deschisă a europarlamentarului Maria Grapini.

Nu s-a repornit nimic

Din septembrie anul trecut până în prezent România nu a mai pornit nimic pe cărbune, cu toate că prețurile s-au dus foarte mult în sus, ne spun sindicaliștii din sectorul energetic. Aceștia arată că Germania și-a păstrat toate termocentralele pe cărbune în stare de funcționare și acum se pregătesc să le pornească. ”La noi însă nu se mișcă nimic. Nici măcar la Complexul Energetic Oltenia, unde au spus că vor porni, că acolo se putea merge cu încă un grup cel puțin. Ministrul Energiei văd că este lăsat în continuare să se joace cu nervii românilor, dar și cu soarta lor, pentru că, de la asigurările că vom plăti energie la nivelul lunii decembrie 2020, iată că am ajuns să plătim tot mai mult. Din ianuarie 2021 până în ianuarie 2022 creșterea la energie a fost de peste 500%. Măsuri ca să scadă prețurile la energie nu au fost luate, toate sunt temporare, de compensare și de plafonare, care nu ajută nici producătorii de energie și nici agenții economici, care sunt cel mai rău loviți”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

3 comentarii

  1. Statul roman nu mai exista. Structurile sale sunt subordonate intereselor straine in totalitate. Tara e colonizata, deciziile se iau in functie de interesele celor care au cumparat Romania. Orice este posibil, fiecare roman e pe cont propriu, structurile statului se identifica cu grofii si boierii de odinioara, iar romanii de rand cu iobagii care lucreaza mosia grofilor si boierilor. In acest punct suntem, oricat de mult mintea celui care citeste aceste randuri refuza aceasta stare de fapt. Cu Dumnezeu inainte!

    1. Cu Dumnezeu înainte, PE VERTICALĂ, că pe orizontală se pare că n-o să mai avem nimic. Dar nici nu mai contează, deșertăciunea -desertaciunilor, idioții se bat și se omoară intre ei pe bogățiile lumii, și rând pe rând crapă, fără să ia nimic cu ei în mormânt…
      Intr-un final, doar „cei blânzi vor moșteni Pământul”.
      Vezi proorocia Sf. Serafim de Sarov despre România…
      http://www.sfatulbatranilor.ro/threads/27402-Sf%C3%A2ntul-Serafim-de-Sarov-marele-duhovnic-al-Rusiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button