Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a făcut apel vineri la ţările membre ale acestei organizaţii „să îşi repatrieze cetăţenii închişi” în taberele din nord-estul Siriei în condiţii care încalcă dreptul umanitar european, relatează AFP, potrivit agerpres.
Cetăţenii statelor semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO) „închişi în aceste tabere sunt supuşi jurisdicţiei acestor ţări”, afirmă Dunja Mijatovic în observaţiile sale transmise Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Citeşte şi: Un editorialist New York Times pune punctul pe ‘i’ din RASiSM: ‘Noul rasism NU va rezolva vechiul rasism’
Aceasta urmează să examineze în septembrie cazurile tinerelor femei plecate să se alăture organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI), şi acum închise împreună cu copiii lor în Siria. Decizia va fi luată câteva luni mai târziu.
„Situaţia sanitară şi de securitate predominantă (în aceste tabere) pune în pericol viaţa şi sănătatea fizică şi psihică a celor închişi acolo, în special a copiilor, şi ar fi incompatibilă cu interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante enunţată în Articolul 3 al Convenţiei”, explică Dunja Mijatovic.
Potrivit comisarului, „singura manieră, pentru statele membre, de a-şi îndeplini obligaţia de a lua măsuri de natură să împiedice ca persoanele plasate sub jurisdicţia lor să fie supuse unor tratamente” inumane sau degradante „constă în repatrierea cetăţenilor lor”.
„Refuzul anumitor state membre de a face acest lucru este de natură să împiedice exercitarea efectivă a dreptului la respectarea vieţii private şi de familie al acestor persoane”, adaugă Dunja Mijatovic.
„Retragerea tuturor copiilor străini din tabere este o prioritate absolută şi obligatorie”, mai afirmă ea, insistând asupra faptului că „mamele lor trebuie repatriate împreună cu ei”.
Citeşte şi: Miliardarii lumii ‘se bat’ pe turismul spaţial! Richard Branson ‘îi ia faţa’ lui Jeff Bezos
Aproximativ 200 de copii şi 80 de femei franceze sunt închişi în tabere din nord-estul ţării controlate de kurzi, de la căderea ‘califatului’ grupării Stat Islamic în Siria, în martie 2019.
Până în prezent, Parisul a menţinut o politică de repatriere de la caz la caz pentru aceşti copii – 35, majoritatea orfani, au fost repatriaţi până acum – şi consideră că adulţii ar trebui judecaţi la faţa locului.
Recent, Germania, Finlanda şi Olanda au început repatrierile. Danemarca şi Belgia au anunţat la rândul lor că pregătesc întoarcere copiilor lor.
Dar cei cărora li s-au luat(furat) drepturile și libertățile pe motiv de așa-zisă pandemie, unde să se mai „repatrieze”? Adică vedem paiul din ochiul celui din Siria, dar parul din ochii ue și tăticilor ei nu-l vedem. Sau scuipăm țânțarul și înghițim cămila, dar suntem politic corecți!
„Au înnebunit salcâmii!” este un vers dintr-un cântec. Așa este, cu adevărat au înnebunit!