X

Sassoli somează Comisia Europeană să acţioneze pentru aplicarea mecanismului care leagă fondurile UE de respectarea statul de drept

Aris Oikonomou/AFP via Getty Images

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat miercuri că a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cere să aplice fără întârziere mecanismul care leagă accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, avertizând că în caz contrar va sesiza justiţia europeană, transmite AFP, potrivit agerpres. 

Scrisoarea trimisă şefei executivului UE, Ursula von der Leyen, ‘invită Comisia să-şi îndeplinească obligaţiile în calitate de garant al tratatelor şi să asigure aplicarea deplină şi imediată a reglementării privind respectarea statului de drept’, a declarat Sassoli în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară.

Putin: Procesele geopolitice devin tot mai turbulente

‘Dacă nu va exista o reacţie a Comisiei în termenul prevăzut de tratate, vom interveni în faţa Curţii de Justiţie’ a UE, a adăugat Sassoli, evocând urgenţa de a sancţiona ‘încălcări flagrante ale principiilor statului de drept de către anumite state membre’.

Conform articolului 265 din tratatul UE, în caz de încălcare a tratatelor, statele membre sau instituţiile pot sesiza CJUE, dar această acţiune ‘nu este admisibilă decât dacă instituţia sau organul vizat/ă a fost în prealabil invitat/ă să acţioneze’ şi nu a dat curs într-un termen de două luni.

Rezultat al unui dificil compromis intervenit în 2020, acest mecanism permite Comisiei Europene să suspende sau să restrângă accesul la finanţări europene al unui stat membru în caz de încălcare a principiilor statului de drept ce aduce atingere bugetului UE.

Însă, în faţa ameninţărilor Ungariei şi Poloniei cu veto la planul de redresare şi rezilienţă şi la bugetul multianual european pentru 2021-2027, statele membre au acceptat ca acest mecanism să nu fie aplicat înainte ca CJUE să se pronunţe asupra validităţii sale.

Budapesta şi Varşovia au sesizat la începutul lunii martie Curtea de la Luxemburg pentru a fi anulat, însă decizia nu este aşteptată mai devreme de câteva luni.

În ce-i priveşte, eurodeputaţii consideră că mecanismul este aplicabil imediat. Într-o rezoluţie adoptată pe 10 iunie, ei i-au dat termen preşedintelui PE până pe 24 iunie pentru a cere executivului UE să-şi ‘îndeplinească obligaţiile’.

Un altfel de TRIBUT! UE se fereşte de un nou val de refugiaţi plătind Turciei miliarde de euro

Ungaria şi Polonia sunt în colimatorul Bruxelles-ului mai ales din cauza reformelor acuzate că subminează independenţa justiţiei.

Comisia Europeană, care a publicat pe 17 iunie ‘liniile directoare’ de aplicare a mecanismului, dă asigurări că ‘este deja în curs de a supraveghea posibile încălcări’, şi reaminteşte că reglementarea va fi retroactivă de la 1 ianuarie 2021, data intrării efective în vigoare.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button