Nicușor Dan, a oferit un interviu pentru presa poloneză. El a spus că ar putea să urmeze modelul din Republica Moldova și să închidă anumite site-uri care promovează dezinformarea.
Într-o discuție cu site-ul polonez de știri Onet, care a durat aproape 13 minute și a avut loc luni, cu prilejul deplasării în Polonia, președintele României Nicușor Dan a vorbit despre susținerea pentru Rafal Trzaskowski, candidat la alegerile prezidențiale din Polonia, despre intrarea Ucrainei în NATO și despre combaterea dezinformării în alegeri.
„Autoritățile din Republica Moldova sunt mult mai bune decât ale noastre”
Ultima întrebare adresată de reporterul, a fost: „Cum aveți de gând să opriți dezinformarea în alegerile următoare? Cum o să opriți dezinformarea din campanie, nu pentru prezidențiale, dar pentru alegerile parlamentare?”.
„Cred că sunt două lucruri. În primul rând, nu am un răspuns complet acum, dar din punct de vedere tehnic, știu că autoritățile din Republica Moldova sunt mult mai bune decât ale noastre. Ei au ajuns să închidă unele site-uri care dezinformau și vrem să facem și noi. Desigur, mereu vom avea întrebări despre echilibru, despre libertatea de exprimare. În al doilea rând, este o întrebare despre încrederea oamenilor în autorități, pe care trebuie să o restabilim”, a fost răspunsul oferit de Nicușor Dan.
El a susținut și că în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pe care l-a câștigat în fața lui George Simion, votul dezinformat a fost contracarat de „o mobilizare uriașă a societății”, care își dorea o direcție pro-europeană.
„Mulți oameni care niciodată nu au vorbit despre politică au atras atenția celor din jur că nu este o alegere între două persoane, ci între două direcții”, a adăugat Nicușor Dan.
Ce s-a întâmplat în Republica Moldova
În toamna anului 2024, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a închis șapte site-uri care reprezentau „riscuri în adresa securității naționale”.
SIS a cerut atunci furnizorilor de comunicații electronice să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la site-ul nuacum.eu, prin care oamenii erau îndemnați să voteze în defavoarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Celelalte șase au fost site-urile rusești: ng.ru, gazetacrimea.ru, crimea.gov.ru, crimea.ria.ru, crimea24tv.ru și ria.ru – site-ul uneia dintre cele mai mari agenții de presă din Rusia, deținută de stat.
Decizia SIS nu a fost o premieră. În 2023, înaintea alegerilor locale, SIS a decis blocarea a zeci de site-uri despre care a spus că ar prezenta un „pericol” pentru spațiul informațional din Republica Moldova.
În iulie 2024, Parlamentul de la Chișinău a aprobat un proiect de lege prin care structuri responsabile de apărarea ordinii publice pot cere blocarea paginilor web care încalcă respectarea vieții personale, secretul corespondenței și promovează comiterea de infracțiuni.
Este clar ca e bolnav… Chiar sa închida site-urile care de fapt informează, este o nebunie!
Fac ceva pe ce vrea Mucuşor sau oricare alt slugoi (e.g. Bolovan) care începând cu Decembrie 2025 a fost ilegal SRInstalat la butoane în colonia Securistan.
Mizeria umana numita Mucusor doreste sa faca din Romania, exact ceea ce este astazi Republica Moldova in frunte cu bestia antiromana, Maia Sandu: un Lagar marxist-sorosist de concentrare si reeducare a populatiei dpdv al ideologiei anticrestine woke! De aceea, este necesar ca partidele de opozitie suveraniste precum si membrii marcanti ai societatii civile conservatoare ar trebui sa scrie urgent o scrisoare catre Departamentul de Stat al SUA, in care sa documenteze toate masurile de cenzura si de dictatura ale sobolanilor damboviteni de la putere!