Mănăstirea Văcăreștii Noi din județul Constanța s-a aflat duminică, 22 septembrie, în zi de sărbătoare. La patru ani de la demararea proiectului care readuce la viață istorica vatră bucureșteană, demolată de regimul comunist în anul 1986, paraclisul așezământului monahal din localitatea Lumina a fost sfințit.
Lăcașul de rugăciune a primit hramurile „Sfântul Ierarh Ioan Maximovici” și „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie care a urmat au fost săvârșite de un sobor de 16 ierarhi din țară și din străinătate, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolit de Guinea, din Patriarhia Alexandriei.
Mănăstirea Văcăreștii Noi marchează, în această lună, 300 de ani de la sfințirea istoricului așezământ monahal bucureștean al cărui nume îl poartă. Manifestările liturgice și culturale dedicate acestui eveniment au debutat vineri, 20 septembrie, când au fost aduse spre închinare racla ce adăpostește Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, și racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
Mii de credincioși și pelerini au luat parte duminică la slujba de sfințire a paraclisului așezământului monahal, la Sfânta Liturghie arhierească și la slujba de sfințire a pietrei de temelie a viitoarei biserici a mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București.
În cuvântul de învățătură rostit, ÎPS Părinte Mitropolit Gheorghe a afirmat că evenimentul pescuirii minunate relatat în Evanghelia duminicală a avut rolul de a-i întări în credință pe ucenicii Mântuitorului:
„Hristos a vrut ca această minune să fie mare și ca peștele prins să fie mult, ca să rămână o imagine vie în memoria celor prezenți și mai ales a ucenicilor, cărora mai târziu, în diferite momente ale vieții lor, aveau să le fie încercate credința, încrederea în Dumnezeu și răbdarea și astfel, având vie în minte acea imagine, să se poată ridica pe picioarele lor și să pășească pe cărarea cea dreaptă. De aceea, și noi, în viețile noastre, atunci când suntem încercați din diferite puncte de vedere, venim în locuri minunate precum este mănăstirea aceasta, unde sunt adăpostite odoare ale sfinților, ca să ne umplem de credință și de dragoste, să putem să ne ridicăm din încercările noastre și să pășim pe calea cea dreaptă ce duce la mântuirea fiecăruia dintre noi”.
La rândul său, ÎPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre importanța rectitoririi Mănăstirii Văcărești în localitatea constănțeană Lumina:
„Acest așezământ a devenit o realitate foarte importantă pentru noi, românii, și mai ales pentru toți cei care au suferit și s-au jertfit în istoria neamului nostru. Această biserică a fost una reprezentativă pentru români, fiind vestită în toți Balcanii. Cu ajutorul unor oameni jertfelnici, care au dorit să refacă istoria, să înnoiască și să înnobileze acest loc, acest demers a devenit realitate”.
La final a avut loc slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru biserica mare a așezământului monahal. În fundația noului lăcaș de cult au fost așezate fragmente din zidurile mănăstirii istorice Văcărești.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.