X

112 ani de la naşterea Elisabetei Rizea. Mărturii din infernul temniţelor comuniste. Simpozion la Domneşti

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Vineri, 28 iunie, în comuna Domneşti din judeţul Argeş s-au marcat 112 ani de la naşterea Elisabetei Rizea, una din figurile emblematice ale rezistenţei anticomunste.

„Viteaza din Nucşoara”, cum i s-a spus Elisabetei Rizea de-a lungul timpului, a îndurat 12 ani de temniţă grea şi torturile Securităţii pentru că a susţinut activ luptătorii anticomunişti refugiaţi în Munţii Făgăraş. Ea a rămas în istorie drept un exemplu de curaj şi loialitate.

Curajul ei, demnitatea de ţărancă simplă dar dârză în convingerile ei au fost onorate vineri chiar în comuna ei natală în cadrul unui eveniment organizat de istoricul Bogdan Grigore, printr-un simpozion. În cadrul acestuia a avut loc o dezbatere pe tema detenţiei feminine în perioada comunistă şi a fost vizionat filmul Cazul inginerului Ursu, film ce documentează emblematic modul în care Justiţia română a eşuat, programatic, să pedepsească uciderea disidentului Gheorghe Ursu.

„În sala de conferinţe şi expoziţii de la Casa de Cultură, într-o atmosferă crescând în emoţii, alături de invitaţii noştri, doamna Moică Niculina, preşedintele AFDPR, aruncată de comunişti în închisoare pe când avea 15 ani, doamna Clara Mareş, un istoric a cărei expertiză în problematica memoriei româneşti este recunoscută în domeniu, doamna Oana Stănciulescu, jurnalist şi istoric, prin videocall, domnul Andrei Ursu, unul dintre cei mai tenace luptători cu securitatea veche, dar şi cu cea nouă, Bogdan Varvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea, plecând de la exemplul demn şi curajos al ”vitezei din Nucşoara”, am început o dezbatere despre detenţia feminină în cea mai neagră pagină a istoriei noastre, perioada comunistă.

După ce le-am urat bun venit oaspeţilor noştri, spunându-le câteva lucruri despre istoria noastră locală, am reiterat originea domneşteană a Elisabetei şi legătura sa profundă cu unchiul ei, Gheorghe Şuţa, asasinat mişeleşte de comunişti în anul 1948.

Apoi a vorbit doamna Niculina Moică. Am realizat o emisiune cu dumneaei, telefonică. Dar ascultându-i pe viu mărturia despre anii adolescenţei, care trebuia să fie cei mai frumoşi din viaţa ei, pe care i-a petrecut în închisorile comuniste, am retrăit momentele incredibile când am filmat la Memorialul de la Piteşti. Experienţa sa din acel infern, contactul cu câteva dintre femeile muscelence din gruparea de rezistenţă din zona Nucşoara, momentele de umilinţă supremă, de abuzuri de nepovestit la care au fost supuse acele femei demne, dârze şi cu credinţă în Dumnezeu, s-au aruncat asupra minţii şi inimii mele ca nişte bice ale unor legionari romani.

Un moment deosebit de emoţinant l-a reprezentat mesajul video pe care ni l-a transmis doamna Ana Blandiana, cea mai cunoscută şi mai implicată figură din spaţiul public românesc în restaurarea memoriei noastre recente.

Doamna Clara Mareş, una dintre autoarele uneia dintre cele mai bulversante cărţi scrise despre torturile la care au fost supuse femeile românce în prima fază a comunismului românesc, „Morfologia (ne)vinovăţiei. Alfabetul detenţiei feminine în comunism”, ne-a exemplificat câteva monumente de eroism din acele vremuri. Cercetările dumneaei, bazate pe arhive, sunt de necontestat, în ciuda opoziţiei vocale şi puternice a foştilor torţionari securişti”, descrie evenimentul organizatorul acestuia, Bogdan Grigore,

Istoricul mai punctează faptul că „unul dintre motivele care stau la baza unui astfel de eveniment a fost, este şi va fi promovarea proiectului extraordinar de renovare a Casei Elisabetei Rizea, de la Nucşoara şi transformarea ei într-un adevărat loc de învăţare a trecutului nostru”.

„În a treia parte a evenimentului, am vrut să vedem dacă într-adevăr, în perioada ceauşistă securitatea şi-a potolit pofta de sânge şi s-a aflat într-o stare de comuniune cu poporul român, aşa cum ne-a spus Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie recent. Domnul Andrei Ursu, cel mai perseverent luptător împotriva securiştilor vechi şi noi pe care am avut onoarea să îl cunosc şi cu care am realizat unele dintre cele mai vizionate emisiuni ale mele, ne-a invitat să urmărim filmul documentar ”Cazul inginerului Ursu”, despre uciderea tatălui său în beciurile securităţii, după torturi inimaginabile, în noiembrie 1985, dar mai ales despre lupta sa sistematică împotriva sistemului securistic ce nu a dispărut niciodată din România.

Nici nu îmi pot imagina cât de greu este pentru un om care ştie cine i-a omorât tatăl, are cele mai puternice dovezi, dar totuşi trebuie să fie martor, actor, în cel mai prost, cel mai grotesc film pus în scenă de măreaţa justiţie română la 33-34 de ani de la căderea comunismului”, adaugă Bogdan Grigore.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. Până când nu vom spune public că evreii au instaurat comunismul în România, în Rusia și în Europa de Est, că ei sunt vinovați pentru declanșarea primului și celui de al doilea război mondial, că ei sunt în spatele acestei dictaturi globaliste, care este o nouă formă de comunism mascat, că bancherii evrei conduc marile puteri și că ei au creat agenda 2030, pentru a ne distruge statele, civilizația și credința, nu se va schimba nimic !! Singurii care ne pot elibera și salva din acest infernal sistem sunt Dumnezeu și adevărul !!!! Nu trebuie să mai acceptam minciuna și sclavia pentru ca noi suntem liberi și nu putem fi sclavii nimănui ! Veșnică recunoștință tuturor martirilor și eroilor români care și – au dat viața pentru apărarea credintei, statului, țării și neamului românesc !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button