X

BBC: Un sat din România va deveni cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, numită după un sat din apropiere, care poartă numele unui politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, mai mare chiar și decât Ramstein, în Germania, notează BBC într-un reportaj făcut în țara noastră.

BBC a ajuns la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, unde a remarcat că o nouă pistă de decolare se construiește pentru avioanele RAF Eurofighter Typhoon.

Prezența sporită a NATO în România este un răspuns direct la războiul de amploare de la granița noastră, aflat acum în al treilea an, remarcă BBC.

Această mișcare vine ca răspuns la justificarea președintelui rus Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, invocând invadarea de către NATO a flancului european al Rusiei.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu va găzdui în curând o escadrilă de avioane F-16, achiziționate recent din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper. În plus, este în curs de dezvoltare un oraș militar pentru a găzdui personalul rotativ al armatei, forțelor aeriene și navale NATO din 32 de țări, potrivit BBC.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu se află la 400 de km de Crimeea ocupată

Ultimii sosiți sunt finlandezii. La doar 20 km de coasta Mării Negre, baza se află la 300 km de Odesa și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.

Corespondentul BBC a stat de vorbă cu un pilot al forţelor aeriene britanice (RAF), locotenentul de zbor Charlie Tagg, care se află la al treilea și ultimul său tur la baza Kogălniceanu. „Există o prezență americană mult mai mare aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente”, a remarcat el.

Potrivit lui Tagg, invazia Rusiei în Ucraina a modificat atât zonele pe care le survolează, cât și poziția strategică a misiunii. În timpul ultimei sale misiuni din 2021, piloții de vânătoare NATO au zburat mult deasupra apelor internaționale din Marea Neagră. Acum însă, ei se limitează la zona de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale românești și bulgare, „pentru a evita neînțelegerile, situațiile de escaladare cu rușii”.

„Înainte eram aici ca o măsură de descurajare a oricărei agresiuni rusești. Acum este mai mult ca o reasigurare pentru alte țări NATO, cum ar fi România, că suntem aici și că suntem dispuși să ne apărăm”, a subliniat Tagg.

De când a ajuna la baza aeriană, nu a existat niciun apel pentru interceptarea unui avion rusesc, spune el, deși au existat în misiuni anterioare, deasupra Mării Baltice.

„Vor trece pur și simplu prin zonă – nu este împotriva niciunei legi internaționale, au dreptul să facă asta. Dar noi vom pune un avion lângă acel avion. Din punct de vedere al poziționării, le arată rușilor… că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, așa că transmitem un mesaj clar”, a declarat Tagg.

Pilotul britanic a mai povestit că a putut să urmărească pe radarele de la baza aeriană cum dronele kamikaze Shahed atacau Odesa.

Incidente în Marea Neagră

Chiar dacă avioanele NATO evită confruntările inutile cu aeronavele rusești, au existat incidente deasupra Mării Negre, amintește BBC.

În septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit o comandă venită de la controlul de la sol și a evitat la limită să doboare un avion britanic de colectare de informații cu un echipaj de până la 30 de persoane.

În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper, controlată din România, a fost doborâtă în mod deliberat de un avion rusesc SU-27 Flanker, deasupra apelor internaționale.

Cu toate acestea, viața de zi cu zi la baza Mihail Kogălniceanu este în mare parte calmă, remarcă BBC.

Corespondentul postului public din Marea Britanie s-a întâlnit cu comandantului bazei, Nicolae Crețu, dar și cu Scott Delay, de la American Army Support – Black Sea, care planifică logistica pentru cei 1.840 de membri ai personalului american care se află la bază în prezent.

„Încercăm să le oferim o atmosferă ca acasă cât timp se află aici. Așa că nu este cu nimic diferit față de orice altă comunitate. Singura diferență este că are un gard în jurul ei”, a spus Scott Delay.

Nemulțumirea soldaților americani

Un lucru cu care soldații americani au probleme în a se obișnui, spune Delay, este faptul că timpul de livrare pentru articolele comandate pe internet pot fi de săptămâni în România, în loc de ore.

Înainte de a părăsi baza, pilotul britanic Charlie Tagg i-a arătat corespondentului BBC avionul său. De aproape, Typhoon-ul pare puternic, dar puțin îmbătrânit, reamarcă jurnalistul britanic.

Dar armele, explică Tagg, sunt îmbunătățite în permanență. Acum poate lansa trei tipuri diferite de bombe.

„Și primim noi radare, care ne vor permite să detectăm și să angajăm amenințări și mai departe”, a mai spus pilotul britanic.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

7 comentarii

 1. Ce mă ???? N-ai să vezi așa ceva !!! Bă, americanoizilor.!!! Voi ați citit poezia Balada chiriasului grăbit, scrisă de poetul George Toparceanu ???!! În poezia asta este descris un personaj mai dubios, care toată viata lui a stat cu chirie, prin diferite case, exact ca și voi așa, care din 1945 v-ați mutat cu chirie în Europa și prin alte părți ale planetei și ați uitat să mai plecați acasă și nu ați plătit nici chirie, ba mai mult, v-ați apucat să furați și mobila din casă a proprietarului și să ii distrugeți și casa !!! Bă, poezia asta se termină cam așa : chiriașul ăsta își ia geamantanul și pleacă, mă, de pe capul proprietarei, se duce și el acasă la el ! Baa, ia strângeți-vă bă și voi catrafusele si plecați dracu’ acasă de pe capul nostru, că ne- am saturat bă, de vizita și de ocupația voastră și să vă ținem pe capul nostru mocca, fără să ne plătiti nici chirie și să ne furați și banii și resursele !!!! Ia, plecați mă, în Ucraina sau duceți-vă unde a dus mutu iapa, cu toate fiarele voastre ruginite, pe care ne – ați pus să le cumpăram și dați-ne și banii înapoi, escrocilor !!!!! Dați-ne, bă, banii înapoi, hoților și plecați dracu’ acasă de pe capul nostru !!!

 2. Banii vin de la UE si planurile militare de la NATO .Nu vom iesi din rind nici macar un centimetru .Asa cum bine stiti intreg flancul estic de la nord la sud trebuie sa devina o „ fortareata” inexpugnabila.PNRR ofera banii si expertiza .Noi doar forta de munca si pe alocuri cunosterea tehnologica .NATO a preluat comanda .Romania devine o forta militara teribila daca asa cum deja cere Polonia si Suedia fortele nucleare NATO se vor muta spre est .

 3. Mda, tocmai asta spuneam și eu ! Că americanoizii, după ce au ocupat România, după ce au stat pe capul nostru 20 de ani, fără să ne dea un sfant, ne-au înșelat și ne – au luat banii pe fiare ruginite, ne-au trimis prin toți boscheții și multe alte țepe, acum se bat și cu rușii tot pe banii noștri ! Auzi, cică, PNRR oferă bani și expertiză !! Da, numai că ai omis să spui cui oferă banii !! Că în nici un caz armatei române care nu mai există !!!

  1. Și cine să o arunce, dacă nu mai avem armată?! Meliția?! Că doar ăștia mai au arme, iar ei se ocuă de coțcării! Problema este că trebuie dați jos conducătorii trădători și atîrnați de stîlpi!

 4. voi care comentati aici sunteti normali la cap sau aveti probleme psihiatrice ?

  ca inclin sa cred ca picati in a doua categorie

  de Georgia (fosta republica din URSS ) care a fost facut muci de fratele mai mare de la nord in 2007-2008 ati auzit ?

  cam asta se poate intampla si cu noi daca nu eram in NATO

  e un rau necesar

  Georgia e o tara ortodoxa si Rusia la fel
  unde a fost fratia crestina cand a avut loc razboiul din 2008 ??? INTREB ca nu o sa-mi raspunda nimeni evident

  1. Probleme psihice ai tu, nu noi !!! Nu avem nevoie de ” protecția ” NATO pentru a ne apară de Rusia ! Dacă aveam armata noastră, ne puteam apara și singuri de orice agresor, inclusiv Rusia, care oricum nu ar fi atacat România, după ce și – a retras trupele în 1958. Iar cât despre apărarea americană, mai bine să fi ocupaț de rusi, decât sub sclavia NATO SUA Israel, care îți roade toate resursele, îți fura toți banii și te trimite și în război cu toți inamicii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button