X

Autoritățile recunosc. Regenerabilele produc dezechilibre tot mai mari în sistemul energetic și pot cauza pene majore de curent

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Deși nu ezită să implementeze politicile de mediu europene, să închidă mine de cărbune și să promoveze parcurile fotovoltaice, autoritățile române recunosc că regenerabilele produc dezechilibre tot mai mari în sistemul energetic și cauza pene majore de curent.

Potrivit unui draft al „Strategiei energetice naționale”, obținut și analizat de către HotNews.ro, parcurile eoliene și fotovoltaice au ajuns să reprezinte un sfert din capacitatea netă instalată în energie. Investițiile tot mai mari în regenerabile creează presiuni și duc la dezechilibre tot mai mari în sistem.

Astfel, dezechilibrele pot genera „declanșări în cascadă ale liniilor electrice, care pot conduce la „ruperea” sistemului energetic european în mai multe subsisteme sau chiar la apariția stării de blackout (pană majoră de curent – n.r.)”, se precizează în document.

În anul 2023, puterea instalată în centralele electrice eoliene a fost de 3.027 MW sau 16% din capacitatea netă instalată. Însă acestea contribuie cu doar 13% la producția de electricitate totală, din cauza variabilității. Puterea instalată în prezent în centrale eoliene este aproape de un maximum tehnic posibil pentru funcționarea în siguranță a sistemului energetic național, în configurația sa actuală.

Piața de echilibrare este pusă în dificultate de variabilitatea ridicată a surselor de energie eoliene. Din datele Transelectrica, există contracte de racordare pentru eoliene de circa 1.895 MW, care nu au stabilite termene de punere în funcțiune.

În ceea ce privește energia fotovoltaică, la începutul anului 2024, puterea instalată netă din surse solare era de 1.624 MW, în creștere față de 1.185 MW în 2023. Astfel, centralele fotovoltaice constituiau 8% din capacitatea netă instalată în 2023. Însă din cauza variabilității, această sursă de energie a contribuit cu doar 3% din producția totală de energie. Piața de echilibrare este mai puțin solicitată de variațiile de producție în centralele fotovoltaice, care au o funcționare mai predictibilă spre deosebire de centralele eoliene.

Documentul mai arată că dezechilibrele de producție cauzate de energia regenerabilă pot genera, pe lângă abateri ale frecvenței de funcționare față de frecvența nominală, declanșări în cascadă ale liniilor electrice, care pot conduce la „ruperea” sistemului energetic european în mai multe subsisteme sau chiar la apariția stării de „blackout”.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Bla, bla, bla. Povesti de adormit copiii. Cum adica pot provoca ene de curent care este cauza? Faptul ca sunt niste eoliene dar nu functioneaza si din cauza lor se intreupe curentul ? Glume pentru fraieri. Motivul o sa-l aflam ceva mai tarziu. Restul sunt doar glume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE