X

Ceangăii moldoveni, nouă coloană electorală a UDMR

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ceangăii moldoveni, care au propriii lor candidaţi în mai multe aşezări din Moldova, confirmă exact ceea ce crede şi UDMR: „curajul este o virtute care poate fi practicată nu numai la nivel individual, ci şi împreună, în comunitate”, a declarat preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, marţi seara, la Deva.

Politicianul maghiar a vorbit în faţa membrilor comunităţii din etnospora din sudul Transilvaniei, la teatrul orăşenesc din Deva, înainte de un spectacol.

Hunor Kelemen a amintit că în ultimele zile a vizitat mai multe aşezări din Moldova în care locuiesc ceangăi, şi a fost încântat să vadă cât de mulţi tineri îşi asumă responsabilităţi pentru comunitatea lor. „Am văzut că au luat iniţiativa şi că există candidaţi, inclusiv pentru fotoliul de primar, şi în localităţi în care niciodată, dar chiar niciodată nu s-a mai întâmplat asta. Ei spun şi confirmă exact ceea ce credeam şi noi: curajul este o virtute care poate fi practicată nu numai la nivel individual, ci şi împreună, în comunitate”, a subliniat preşedintele UDMR.

Hunor Kelemen a adăugat că aşa cum admiră faptul că se candidează şi se asumă responsabilităţi în regiunea ceangăilor, admiră acest lucru şi în privinţa etnosporei din sudul Transilvaniei. Atunci când comunitatea maghiară din Transilvania este solidară, iar membrii săi au încredere unii în ceilalţi, acest lucru întăreşte comunitatea, a spus politicianul.

În discursul susţinut, Kelemen Hunor a subliniat că secretul succesului UDMR este că a construit întotdeauna o comunitate, şi-a asumat responsabilitatea pentru fiecare maghiar, iar punctul de pornire al deciziilor şi al implicării politice au fost reprezentate de valorile comunităţii: limba, identitatea, cultura, tradiţia.

„Am avut succes pentru că această comunitate a vrut să fie prezentă acolo unde se iau deciziile şi a vrut să construiască; nu există nicio alternativă la dezvoltarea de comunităţi”, a spus Hunor Kelemen.

Oficialul maghiar a explicat că 2024 este un an decisiv, când maghiarii transilvăneni vor decide cum va fi ţara, dacă va putea continua „să construiască drumuri”, acasă şi în Europa. De aceea, trebuie să ne adresăm tuturor maghiarilor, trebuie să li se transmită tuturor mesajul de solidaritate comunitară, a spus Hunor Kelemen, cerând celor prezenţi să participe la întărirea comunităţii şi a încrederii, pentru că atunci când maghiarii din Transilvania au avut încredere unii în alţii şi au fost atenţi unii la ceilalţi, au putut să şi construiască.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button