X

23 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. La mulți ani frați și surori, ce purtați numele Sfântului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Astăzi, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia ­­din părinţi creştini şi a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305). Rămas fără tată din copilărie, sfântul şi cu mama lui s-au mutat din Capadocia în ­Palestina

Ajuns la vârs­ta maturităţii, tânărul Gheorghe a îmbrăţişat viaţa de soldat, dobândind în scurt timp cele mai mari cinstiri, până şi demnitatea de conducător de oaste în garda împăratului. În anul 303, împăratul Diocleţian a stârnit prigoană împotriva creştinilor şi, cunoscând decretul de prigonire, Sfântul Gheorghe s-a înfăţişat îndată, de bunăvoie, înaintea împăratului mărturisind deschis că este creştin şi că doreşte să slujească în oaste numai ca ucenic al lui Hristos. Atunci, Diocleţian a poruncit ca sfântul să fie întemniţat şi supus la chinuri groaznice.

În vremea reţinerii sale în temniţă, Sfântul Mare Mucenic ­Gheor­ghe, atingându-se de un mort, l-a înviat. După multe şi cumplite suferinţe, Sfântului Gheorghe i s-a tăiat capul, din porunca împăratului, într-o zi de 23 aprilie.

În satele şi oraşele României, foarte multe biserici sunt ridicate în cinstea acestui sfânt. Mulţi oameni, bărbaţi şi femei, îi poartă numele, iar al treilea braţ al Dunării se cheamă Braţul Sfântul Gheorghe. De asemenea, şi Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale îl are ca ocrotitor spiritual.

Peste un milion de români își sărbătoresc onomastica

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 684.178 de bărbaţi şi 373.200 femei, notează Agerpres.

Cel mai des întâlnite prenume masculine sunt Gheorghe (424.268 de persoane), George (158.802 de persoane), Georgian (29.020 de persoane), Gheorghiţă (21.750 de persoane), Georgel (12.490 de persoane), Gigi (8.798 de persoane), Gigel (5.958 de persoane), Georgică (5.259 de persoane), Gică (4.909 de persoane) şi Ghiţă (4.203 de persoane).

Dintre femei, cele mai multe poartă numele Georgiana (154.632 de persoane), Georgeta (118.103 de persoane), Gheorghiţa (25.485 de persoane), Gina (21.288 de persoane), Gherghina (15.496 de persoane), Geta (14.604 de persoane), Giorgiana (10.335 de persoane), Gica (5.998 de persoane), Ghiorghiţa (1.640 de persoane), Georgica (1.511 de persoane ) şi Gicuţa (864 de persoane).

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button