X

Guvernul Ciolacu vinde Tarom și Portul Constanța către Qatar

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

România este interesată de atragerea de finanţări pe toate sectoarele de transport, le-a spus, azi la Doha, Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, autorităţilor din Qatar. În ofertă sunt Portul Constanţa și Tarom, ambele în căutare de investitori. Pentru sectoarele feroviar şi rutier au fost discuţii despre conexiunile între Marea Baltică – Marea Neagră – Marea Mediterană.

„Noi parteneriate cu ţările din Orientul Mijlociu! Am discutat astăzi, la Doha, despre colaborarea dintre autorităţile române şi cele qatareze în domeniul infrastructurii mari de transport. România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pentru toate sectoarele de transport. Pentru Portul Constanţa ne dorim îmbunătăţirea performanţelor manageriale şi de control”, a scris Sorin Grindeanu, miercuri pe Facebook.

Portul Constanța poate deveni platforme importante de hub și tranzit la Marea Neagră, cu rol major în rețeaua de transport transeuropean (TEN-T), atrăgând fluxuri comerciale noi prin investiții în modernizare și digitalizare, se arată în studiul publicat la începutul acestui an de Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) din cadrul Consiliului Concurenței.

CSDN recomanda modernizarea infrastructurii portului Constanța prin construirea de noi terminale portuare, extinderea danelor, adâncirea șenalelor de navigație și îmbunătățirea facilităților portuare pentru manipularea mărfurilor. De asemenea, dezvoltarea unui terminal specializat pentru barje ar crește traficul de cereale, îngrășăminte, semințe uleioase și combustibili minerali solizi – mărfuri care sunt transportate, de obicei, pe barje. La ora actuală, numărul navelor de mari dimensiuni este redus pentru că sunt puține dane specializate, aflate la adâncimi mari.

Tarom are nevoie de 300 de milioane de euro

„Pentru domeniul aerian avem în vedere colaborări cu potenţiali finanţatori, ca urmare a faptului că Uniunea Europeană nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”, a continuat Grindeanu. „Vorbim de niște investitori care, pe baza unor studii de fezabilitate, spun da, merită să investim, de exemplu, în Tarom”.

În alte declarații de la Doha, ministrul a subliniat că o investiție de 300 de milioane de euro în următorii ani ar face Taromul să-și revină. Deocamdată, compania așteaptă un ajutor de stat de 80 de milioane de euro. Linia aeriană de stat a României n-a mai avut profit de 17 ani și mai trăiește doar cu ajutoare de stat.

Ministrul Transporturilor a adăugat în postarea de pe Facebook că sectoarele feroviar şi rutier au reprezentat puncte de interes pe agenda discuţiilor, inclusiv din perspectiva conexiunilor între Marea Baltică – Marea Neagră – Marea Mediterană”.

„Partea qatareză s-a arătat interesată de potenţialul strategic al României şi s-a decis constituirea unui comitet de lucru bilateral care să analizeze proiectele şi oportunităţile de investiţii”, a conchis Grindeanu.

Tot pachetul cu active plimbat de România prin Emirate ar ajunge la 15 miliarde de euro, potivit estimărilor guvernului.

Qatar e în plină expansiune a investițiilor în Europa

Qatar e în plină expansiune a investițiilor în Europa, căutând să-și diversifice portofoliile de producție, în fața unei tot mai nesigure piețe a petrolului, influențată de problemele de transport și, mai ales, de schimbarea tehnologică.

De exemplu, în februarie au cerut și au semnat un acord de parteneriat strategic cu președintele francez Emanuel Macron, prin care s-au angajat să pompeze în economia Franței nu mai puțin de 10 miliarde de euro. Printre prioritățile lor de investiții au fost inteligența artificială și industria aerospațială.

De aceste acorduri, dar și de investiții în venture capital sau equity, se ocupă Autoritatea de Investiții a Qatarului (QIA) care conduce Fondul Suveran de Investiții al Qatarului. QIA a fost înființată de  Qatar în 2005 pentru a consolida economia țării prin diversificarea în noi clase de active. De atunci, fondul a investit în afaceri care merg de la cluburi de fotbal până la grupuri bancare. În octombrie 2023, fondul avea aproximativ 475 miliarde de dolari în active sub administrare.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Acest borfaș iresponsabil trebuie demis de urgență și judecat pentru subminarea economiei, cedarea activelor strategice ale României și punerea în pericol a unității statului național român.

  2. Au împrumutat zeci de miliarde de dolari de la FMI și nu au investit nici un ban în economia României. Ce au făcut cu acești bani ??? De ce nu a investit statul român în compania Tarom sau portul Constanța ?? Unde sunt banii pe care i – au luat de la FMI și ce au făcut cu ei ???

  3. Bulibasa securist-mafiota cedeaza la ordin extern, tot ce a mai ramas din avutia statului roman, dupa principiul atat de drag securistilor-globalisti autohtoni: “totul pt straini, nimic pt romani”! Cu tunul sa tragi in bestiile astea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE