X

Croația a interzis unui ministru sârb să aprindă o lumânare la lagărul de exterminare din Jasenovac, Auschwitz-ul Balcanilor, unde au fost omorâți sârbi, evrei și romi

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministrului din Guvernul Serbiei însărcinat cu relațiile cu diaspora, Đorđe Milićević, i s-a interzis astăzi să depună flori și să aprindă o lumânare la monumentul victimelor lagărului Ustasha Jasenovac, a anunțat biroul lui Milićević. 

Ministrul Milićević a efectuat o vizită de lucru sârbilor din vecinătatea Novska, la invitația acestora.

După întâlnirile cu reprezentanții sârbilor din societatea culturală și artistică locală și din comunitățile locale rurale, ministrul și asociații săi s-au îndreptat către parcul memorial din Jasenovac, pentru a aduce un omagiu sârbilor uciși în infama tabără NDH.

Lagărul de concentrare Jasenovac  a fost cel mai mare lagăr de exterminare din Statul Independent al Croației (NDH) și din Iugoslavia ocupată în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Lagărul a fost înființat de regimul Ustaše în august 1941 și desființat în aprilie 1945. La Jasenovac, cele mai multe victime le-au constituit etnicii sârbi, pe care Ante Pavelić îi considera principalii dușmani ai NDH. În lagăr au fost deținuți și evrei și romi.

Jasenovac era un complex de cinci sublagăre întinse pe o suprafață de 240 km² pe malurile râului Sava. Cel mai mare se afla la Jasenovac, la aproximativ 100 km sud-est de Zagreb. Complexul conținea și clădirile de la Donja Gradina dincolo de râul Sava, un lagăr de copii la Sisak spre nord-vest, și unul pentru femei la Stara Gradiška în sud-est.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button