Portalului digital unic al României – care va permite realizarea online a unor operațiuni pentru care românii trebuiau să stea la coadă – va fi implementat de o asociere de firme condusă de o societate cu peste 100 de contracte cu statul. Pe 19 martie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunța semnarea contractului de implementare a proiectului „Portalul Digital Unic al României – PDURo”, un proiect în valoare de peste 19 milioane de euro (96 de milioane de lei) plus TVA, parte a cloud-ului guveramental.Finanțarea investiției se face cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Firma desemnată câștigătoare la licitația lansată în iulie anul trecut este asocierea dintre Maguay Computers SRL – ofertant principal, Phoenix IT SRL și Wisevoice AI SRL, după cum arată anunțul publicat de platforma publică de licitații (SEAP), spune Europa Liberă.
CE MAI SUSȚINE EUROPA LIBERĂ:
Înființată în 1999, Maguay Computers i-a avut ca acționari pe Pavel Pughin, Eduard Pughin și Gabriel Pughin. Tatăl, Pavel Pughin a absolvit Facultatea de Comerț Exterior în timpul epocii Ceaușescu și a lucrat în comerțul exterior ca economist, așa cum declară pe pagina sa de Linkedin.
După retragerea lui Gabriel Pughin și a lui Pavel Pughin, în 2012, acționar unic a rămas Eduard Pughin.
În ultimii cinci ani, firma a obținut singură sau în asociere cu alte firme, 107 contracte din bani publici, în valoare de 71 de milioane de euro (355 de milioane de lei).
De departe cel mai valoros dintre ele este afacerea încheiată luna trecută pentru digitalizarea administrației, în valoare de aproape 20 de milioane de euro (97 de milioane de lei) plus TVA.
Și nu e prima colaborare dintre firmă și Autoritatea pentru Digitalizarea României, doar că precedentele contracte au valoare mai mică – aproximativ 100.000 de euro.
În toamna lui 2023, Maguay Computers a câștigat licitația Ministerului Afacerilor Externe pentru implementarea „Sistemului informatic integrat de emitere și gestiune a pașaportului electronic, pașaportului diplomatic și de serviciu și a titlurilor de călătorie în oficiile posturilor consulare (e-Pass)” – aproape 10 milioane de euro (47 de milioane de lei).
Cu Nuclearelectrica SA are contracte în valoare de 7 milioane de euro (37 de milioane de lei), încheiate între 2020 și 2022, pentru platforme hardware și software, servicii de întreținere echipamente.
În 2019, Maguay Computers a dotat Serviciul de Telecomunicații Speciale cu tablete, împreună cu SC World Professional Services SRL, înainte de alegerile prezidențiale. Contractul a fost de aproape 3 milioane de euro (14 milioane de lei).
SC World Professional Services SRL este fosta Teamnet Professional Services, fondată de fostul deputat Sebastian Ghiță, judecat în mai multe dosare penale.
În 2022, Maguay Computers a avut o cifră de afaceri de 123,5 milioane de lei, cu un profit de 4,1 milioane de lei și 41 de angajați.
Cine este Sebastian Ghiță
„Sebastian Ghiță a fost ofițer SRI pregătit anume să facă afaceri în numele instituției sau în folosul ei“, a spus la sfârșitul anului trecut fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru, într-o emisiune televizată.
„Am fost cel mai bun, am câștigat o grămadă de contracte, sunt mândru de ce am făcut pe plan profesional. Vreau să trec la alta etapă. Politica. Punct”, declara deputatul PSD, Sebastian Ghiță, în 2014, într-un interviu pentru HotNews.ro.
În acel moment, Sebastian Ghiță, descris ca un copil minune al afacerilor IT din România ieșise din acționariatul firmelor pe care le înființase și se îndrepta spre o carieră politică, la PSD, ca deputat de Prahova. Corporațiile Teamnet și Asesoft rămâneau totuși în controlul său, prin intermediari.
Înființate la începutul anilor 2000, Asesoft și Teamnet au făcut performanță mai ales din contractele cu statul. Societățile câștigau licitații pe bandă rulantă, cu bani de la buget sau bani europeni. Rise Project a descris pe larg mecanismul prin care firmele lui Ghiță au produs bani.
Sebastian Ghiță este și cel care a înființat postul de televiziune RTV în 2001, devenit mai apoi România TV.
Problemele sale cu legea au început din 2002, când a fost acuzat de complicitate la înșelăciune, într-o afacere cu produse petroliere. Dosarul denumit Tracia-Asesoft a fost trimis în judecată în același an, dar decizia finală a venit abia 14 ani mai târziu, prin prescrierea faptelor.
A fost primul dintr-un șir de dosare penale. Unele sunt încă în cercetare, altele au fost închise, unul singur e în instanță. Sebastian Ghiță este judecat, în lipsă, în dosarul taxelor pentru contractele IT și mai are un dosar penal în cercetare, Hidro Prahova.
În dosarul ajuns pe masa judecătorilor din Prahova, controversatul om de afaceri este acuzat de trafic de influență și instigare la fals. Domeniile vizate sunt de interes major pentru societate. Doar câteva exemple:
- cardul naţional de sănătate;
- sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale:
- sisteme pentru gestiunea reţetelor de medicamente necompensate,
- cadastru;
- implementarea de sisteme informatice la unele consilii judeţene;
- servicii pentru persoane aflate în căutare de muncă etc.
Potrivit procurorilor, firmele Teamnet și Asesoft deținute de fostul deputat PSD au câștigat contracte cu instituții de stat doar datorită influenței politice pe care acesta o avea. DNA îl acuză și că ar fi solicitat bani unor alte firme IT pentru contracte având ca beneficiari instituţii publice.
Contractele despre care vorbesc anchetatorii vizează implementarea unor proiecte importante la nivel național.
În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Bogdan Padiu, director general al SC Teamnet International, pentru complicitate la trafic de influenţă şi Cristian Anastasescu, administrator al SC Asesoft Internationa pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În decembrie 2016, deși se afla sub control judiciar Sebastian Ghiță a fugit din țară. Urma să fie audiat în dosarul Ponta – Blair între timp clasat de DNA, după cum relata Hotnews în octombrie anul trecut.
Phoenix IT, deținută tot de familia Pughin
O altă firmă implicată în asocierea care a câștigat contractul pentru portalul unic, Phoenix IT, aparține tot familiei Pughin. De această dată, acționar este celălat frate, Gabriel Pughin.
Și Phoenix IT are contracte cu statul – de 700.000 de euro (3,5 milioane de lei) din achiziții directe și 12 milioane de euro (60 de milioane de lei), din licitații.
Cea mai recentă licitație câștigată de firmă și totodată și cea mai importantă este cea cu Casa Națională de Pensii, pentru actualizare informatică și reactualizare licențe, încheiată în decembrie 2023. Valoarea contractului – 5 milioane de euro (16 milioane de lei).
Firma a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 51,8 milioane de lei, cu un profit de 2,4 milioane de lei și 14 angajați.
Cea de-a treia firmă din asociere, Wisevoice IT are doi acționari, Alexandru Ștefan și Leonard Daniel Mârț, și nu a mai avut contracte din bani publici.
Ministru al Comunicațiilor, fost angajat al fraților Pughin
Frații Eduard și Gabriel Pughin sunt asociați în alte două firme – Isys Professional și KFZ Mag Impex. Ambele au contracte cu statul.
Unul dintre cei mai importanți lideri locali ai PSD, Petru Bogdan Cojocaru, actual prefect de Iași, a fost angajat al fraților Pughin, manager la firma Isys Professional, între 2012 și 2018.
Conform CV-ului oficial, din poziția de angajat al firmei fraților Pughin, Bogdan Cojocaru a ajuns, în ianuarie 2018, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale. A rămas în această funcție până în noiembrie 2018.
În declarațiile sale de avere din aceeași perioadă, Cojocaru menționează și calitatea de colaborator la o altă firmă a familiei Pughin, Maguay Impex.
Maguay Impex și Gabriel Pughin au fost acuzați de DNA de corupție, în legătură cu achizițiile dintr-un proiect european de la Universitatea de Medicină din Iași. În 2020, dosarul a fost închis din lipsă de probe.
După ce a plecat de la minister, Bogdan Cojocaru s-a întors, pentru scurt timp, la aceeași firmă, apoi a fost numit consilier personal al președintelui Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). A fost deputat PSD de Iași, iar din 2022 este prefect și președinte al filialei Iași a PSD.
Este doar o coincidență, spune Bogdan Petru Cojocaru, pentru Europa Liberă. „Contactele mele cu firmele respective s-au încheiat după intrarea mea în administația locală”, mai spune el.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.