X

Victor Ponta a dat o gaură de 42 milioane de dolari României

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

România a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) un proces intentat de industria regenerabilelor și trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi, potrivit Ministerului Finanțelor. 

Hotărârea împotriva României a fost luată cu 2-1.

Tribunalul arbitral a obligat România la plata către reclamanți a sumei de 42,2 milioane de euro plus dobândă. De asemenea, Tribunalul arbitral a mai obligat România la plata sumei de 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro reprezentând cheltuieli de apărare plus dobânzi.

Companiile ceruseră daune României în valoare de 142,7 milioane euro.

De ce a pierdut România

În anul 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a instituit o schemă de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile, pentru certificate verzi. Ulterior, România a modificat schema de ajutor prin mai multe acte normative, Drept urmare, în 2018 zece societăți au inițiat o procedură arbitrală internațională investițională împotriva României la ICSID.

Companiile spuneau că, pe baza cadrului normativ avantajos stabilit inițial de Guvern, au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice. Ulterior, datorită modificării legislației, ei spun că investițiile le-au fost afectate.

Reclamanții au fost dezvoltatorii LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 BV (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) și Giust Ltd (Cipru).

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button