X

Agențiile internaționale de presă nu îi dau nici o șansă lui Iohannis la șefia NATO

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Iohannis, care a anunţat marţi că a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, îl are drept contracandidat pentru şefia NATO pe premierul olandez Mark Rutte, scriu agenţiile internaţionale de presă. 

Anunţarea candidaturii lui Iohannis confirmă speculaţiile privind intenţiile sale pentru momentul în care mandatul său de şef al statului român se va încheia în toamnă, după două mandate, comentează DPA.

Premierul olandez Mark Rutte, care, de asemenea, se retrage din politica naţională, este văzut ca favorit. În vârstă de 57 de ani, acesta era până acum singurul candidat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care conduce Alianţa Nord-Atlantică din 2014 şi care va demisiona în septembrie.

Rutte are sprijinul SUA, Germaniei, Marii Britanii şi Franţei, printre altele, însă Ungaria a declarat că se va opune prin veto candidatului olandez din cauza criticilor sale din trecut la adresa guvernului ultranaţionalist de la Budapesta. Şi alte ţări, precum Bulgaria, Turcia şi chiar România, au respins candidatura lui Rutte, aminteşte EFE.

România cere o reprezentare mai mare în NATO

România şi alţi parteneri estici au cerut o mai mare reprezentare în structurile NATO, mai ales într-un moment în care securitatea regională este ameninţată de agresiunea rusă în Ucraina. România cheltuieşte 2,5% din PIB pentru apărare în acest an şi a demarat un program ambiţios de modernizare prin achiziţionarea de avioane de luptă americane F-35, considerate cele mai moderne din lume, remarcă agenţia spaniolă de presă.

Procesul de alegere a secretarului general al NATO, post care revine unui european, necesită unanimitate din partea tuturor celor 32 de state membre.

Posibila alegere a lui Iohannis ar marca o etapă istorică, întrucât ar fi primul est-european care ar ocupa cea mai înaltă poziţie în cadrul alianţei, scrie EFE. În prezent, România este reprezentată la nivel înalt în cadrul NATO de Mircea Geoană, secretar general adjunct.

Președintele Klaus Iohannis vrea ca România să aibă o importanță mai mare în NATO

Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, asumându-şi această candidatură în numele României.

El a apreciat că „este momentul ca ţara noastră să îşi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Jegoșii de americani și de evrei au furat peste 1000 de miliarde de dolari de 30 de ani de când Romania a fost băgată în alianță morții și a sclaviei NATO și în UE, de către evreii care ai condus România. Dacă mai punem la socoteala și cedarea aurului de la Roșia Montana, a petrolului și gazelor,tăierea pădurilor de firma evreiasca Schwaihofer suma poate fi dubla sau tripla.

  2. Așa se întâmplă când nu citești presa din România. Judeci greșit o persoană capabilă. Dacă vor să se informeze mai bine, agențiile de presă internaționale să facă bine și să citească presa de la noi ca să vadă ce pierd.

  3. Evident că Iohannis nu are șanse în această chestiune. El de fapt speră la o funcție “de consolare” în cadrul NATO, orice, numai să nu rămână pe dinafară. Dacă nu obține nimic, devine vulnerabil în fața justiției și vrea să evite asta chiar cu prețul de a fi penibil în acest demers al lui, de a se autopropune candidat la șefia NATO.

  4. Care agenții?! Alea de pariuri din Londra?Aia nu știu ca Centrul trimite în teritoriu(Gau) cel mai potrivit catindat pentru iobagi pe care este chemat sa-i struneasca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button