X

Gabriel Resources cere 6,6 miliarde de dolari pentru Roșia Montană

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Compania canadiană Gabriel Resources cere statului român despăgubiri de până la 6,6 miliarde USD (30 de miliarde RON) pentru că i-ar fi blocat proiectul minier de la Roșia Montana, potrivit documentelor analizate de Europa Liberă. Suma, aproximativ 2% din PIB-ul pe 2023, este de 10 ori mai mare decât estimează statul că ar datora, transmite Europa Liberă.

Procesul dintre statul român și Gabriel Resources are loc la Tribunalul de Arbitraj al Centrului pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) de la Washington și a început în 2015.

Litigiul a fost deschis după ce compania canadiană a reclamat că Guvernul României a blocat un proiect de exploatare a aurului din zona Roșia Montană, în județul Alba.

În septembrie 2023, Tribunalul de arbitraj a declarat cazul închis, termenul final pentru o decizie fiind prima jumătate a lunii martie. Recent, premierul Marcel Ciolacu a spus că o decizie ar putea sosi și mai devreme.

Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul se așteaptă să piardă și să fie obligat la plata unor despăgubiri de minimum 2 miliarde de dolari (peste 9 miliarde de lei).

Europa Liberă a verificat documentele depuse la ICSID de Gabriel Resources. În baza acestora, pretențiile financiare ale companiei canadiene sunt mult mai mari: în jur de 6,6 miliarde de dolari (30 de miliarde lei).

Suma reprezintă reprezintă prejudiciul imputat de Gabriel Resources, la care se adaugă dobânzile. Valoarea finală va fi stabilită însă de tribunalul de arbitraj.

Pentru situația ipotetică în care cererea principală a Gabriel Resources va fi respinsă de tribunal, compania a mai depus două revendicări alternative, de 3,3 miliarde de dolari, respectiv 5,6 miliarde de dolari.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button