X

Euro-maidan la Belgrad: Opt poliţişti răniţi şi 38 de persoane arestate după protestul opoziţiei din Serbia, care cere anularea alegerilor 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Opt poliţişti au fost răniţi şi 38 de persoane arestate în timpul şi după un protest al opoziţiei împotriva rezultatului alegerilor, a anunţat luni poliţia din Serbia, relatează Reuters, citată de Agerpres. 

Mii de oameni s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale din urmă cu o săptămână despre care observatorii internaţionali au spus că au fost incorecte.

Protestatarii au spart geamurile la principala intrare a primăriei din Belgrad, înainte ca poliţia să folosească sprayuri cu piper pentru a-i dispersa în jurul orei locale 22.00 (21.00 GMT).

Ivica Ivkovic, şeful administraţiei poliţiei, a spus că doi dintre cei opt poliţişti răniţi au suferit răni grave.

„Vom continua să depunem eforturi pentru a menţine pacea şi ordinea şi ne aşteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de noaptea trecută”, a spus Ivkovic în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidele de opoziţie au acuzat poliţia de utilizare excesivă a forţei, iar pe reţelele sociale au fost postate înregistrări cu poliţişti care băteau oameni pe străzile din apropiere de primărie.

Premierul la final de mandat Ana Brnabic a mulţumit serviciului secret rus pentru furnizarea de informaţii privind activităţile plănuite ale opoziţiei. „Acest lucru nu va fi popular în Vest”, a spus Brnabic, din partea Partidului progresist sârb (SNS), la putere în Serbia, la o emisiune de televiziune.

O aspirantă la aderarea la UE, Serbia a rezistat presiunii occidentale de a adopta sancţiuni împotriva Rusiei.

Moscova a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Serbiei de decenii, în special după 1999, când Rusia s-a opus loviturilor aeriene ale NATO asupra Iugoslaviei.

O misiune internaţională de monitorizare a anunţat lunea trecută că SNS a obţinut un avantaj incorect din cauza atitudinii partizane a media, influenţei inadecvate a preşedintelui Aleksandar Vucic şi a unor nereguli din timpul scrutinului precum cumpărarea voturilor.

Autorităţile sârbe neagă orice nereguli la alegeri.

Opoziţia condusă de alianţa de centru-stânga Serbia împotriva violenţei susţine că protestele vor continua luni, studenţii plănuind să blocheze traficul.

Partidul la putere SNS a obţinut 46,72% din voturi în alegerile parlamentare anticipate din weekendul trecut, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale. Serbia împotriva violenţei a ieşit pe locul al doilea, cu 23,56% din voturi, iar Partidul socialist din Serbia a fost al treilea, cu 6,56% din sufragii.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button