„Slavă Domnului, a apărut România inteligentă şi preşedintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur şi simplu”, așa și-a exprimat președintele ucrainean Volodimir Zelenski mulțumirea pentru ajutorul dat fermierilor ucraineni. O decizie, care, însă a cauzat prejudicii enorme agricultorilor noștri.
România a ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole, a declarat, marţi, Zelenski în timpul conferinţei anuale de presă.
„Președintele României Klaus Iohannis i-a ajutat pe fermierii noştri să supravieţuiască. Şi el a avut atâtea dificultăţi, a avut proteste. Cred că el a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: Mai întâi valorile, apoi vin costurile”, a spus Zelenski într-o conferinţă de presă.
Polonezii, în schimb, și vorbim de vechiul guvern conservator au luat decizia de a interzice importurile ucrainene de cereale. Președintele Zelenski speră totuși ca noul guvern să-și schimbe poziția.
„Din aprilie până în septembrie a fost foarte dificil, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recoltă, am pierdut în fiecare zi. Şi în fiecare zi fermierii noştri m-au întrebat: Câmpurile noastre sunt minate, cum putem măcar să scoatem ceva?”, a afirmat Zelenski.
Cât despre fermierii români, pierderile sunt imense, iar mai mult, unii au ajuns și în faliment. Procesatorii au preferat cerealele ucrainene mai ieftine, în detrimentul celor autohtone.
Exporturi mai mici în acest an
Șeful statului ucrainean a mulţumit României pentru sprijinul acordat fermierilor. „Polonia a pierdut din punct de vedere financiar. Noi am construit un coridor feroviar prin Moldova şi România. Am construit un coridor prin Marea Neagră”, a spus Volodimir Zelenski într-un comunicat al președinției ucrainene.
Oficialii de la Kiev au anunțat că Ucraina a exportat zece milioane de tone de produse către 24 de ţări, de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră. Aceasta deși au existat ameninţări de represalii din partea Rusiei asupra navelor care circulau în zonă.
În primele 11 luni, volumul de mărfuri exportate a fost cu 19,3% mai scăzut faţă de perioada similară din 2022.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
E si normal, caci Plavanul e muma pt straini si ciuma pt romani! Peste fix 1 an termenul de garantie al Salamului Sasesc expira, asa ca ar putea deveni hrana pt caini!