X

JAF plandemic la nivelul UE de 4 miliarde de euro. O analiză Politico arată că peste 200 de milioane de vaccinuri c0vid au fost distruse

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate între timp, la un cost estimat la 4 miliarde de euro pentru contribuabili, arată o analiză realizată de POLITICO. Iar aceasta este aproape sigur o subestimare.

De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârșitul anului 2020, țările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deșeuri de pe continent.

Calculele bazate pe datele disponibile arată că țările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populației lor. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de fiole (83 de milioane).

Dacă această rată medie de risipă ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse.

Nu este ușor de descoperit câte vaccinuri au fost aruncate. Guvernele, inclusiv Franța, a doua cea mai populată țară din UE, sunt reticente în a dezvălui amploarea jafului.

Calculele POLITICO se bazează pe cifre din 19 țări europene – 15 care ne-au furnizat cifre directe și patru în care volumele au fost raportate în mass-media locală. Unele cifre datează chiar din această lună; cele mai vechi datează din decembrie 2022.

Trecerea timpului înseamnă că cifrele pe care le-am primit sunt depășite, numărul real de vaccinuri aruncate fiind probabil mult mai mare.

Germania, de exemplu, a furnizat cifrele sale privind deșeurile către POLITICO în luna iunie; la momentul respectiv, avea alte 120 de milioane de vaccinuri care stăteau în depozit. De asemenea, producătorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi să fie învechite și să aibă mai multe șanse de a fi aruncate.

POLITICO estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste 4 miliarde de euro, pe baza prețurilor vaccinurilor raportate în mass-media (acestea nu au fost făcute publice). Pentru țările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a le defalca pe tipuri de vaccinuri, POLITICO a folosit un preț mediu ponderat de 19,39 euro, calculat pe baza datelor furnizate de țările care au oferit o defalcare.

Din nou, această cifră este aproape sigur un minim. Dar chiar și 4 miliarde de euro reprezintă o sumă considerabilă, egală cu un proiect mare de infrastructură sau cu cheltuielile anuale de sănătate ale Croației.

Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziționate în perioada de vârf a pandemiei, în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se străduiau să asigure un număr limitat de doze. În acea perioadă de frenezie, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziționare a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.

Este ușor să uităm cât de nesigure erau lucrurile în 2021, iar acordul UE a fost lăudat la vremea respectivă. Dar atât mărimea, cât și momentul acordului s-au dovedit a fi problematice. Țările au fost blocate în cumpărarea de doze chiar și atunci când pandemia s-a diminuat, în timp ce eforturile de a dona injecțiile în exces țărilor terțe au fost zădărnicite de scăderea cererii și de problemele logistice.

Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmăresc pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, încă de când New York Times a relatat că șefa UE a avut un schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer în perioada premergătoare încheierii contractului.

Contractul a fost deja renegociat de către Comisia Europeană sub presiunea țărilor UE care suferă din cauza excesului de vaccinuri. Atât Polonia, cât și Ungaria au încetat să mai accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplata acestora. În România, procurorii vor să ridice imunitatea fostului prim-ministru și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri au provocat statului daune de peste 1 miliard de euro.

Între timp, vaccinurile vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer obligând țările europene să cumpere vaccinuri cel puțin până în 2027.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button