X

Identitatea digitală – Tiranie, nu securitate!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Thierry Breton, Comisarul UE pentru Piața Internă, a anunțat cu mândrie pe Twitter/X că a încheiat un acord cu deputații europeni pentru a crea un „portofel de identitate digitală” european, care să permită tuturor cetățenilor UE să aibă „o identitate electronică securizată pe toată durata vieții. 

Potrivit site-ului web al Comisiei Europene, Identitatea Digitală Europeană poate fi utilizată pentru o întreagă gamă de tranzacții, inclusiv furnizarea de identificare personală on și offline, prezentarea certificatelor de naștere și a certificatelor medicale, deschiderea unui cont bancar, depunerea declarațiilor fiscale, aplicarea la o universitate, păstrarea unei rețete medicale, închirierea unei mașini sau cazarea într-un hotel.

Am reușit! Cu Identitatea Digitală Europeană, toți cetățenii vor putea să dețină o identitate electronică securizată pe toată durata vieții lor. Portofelul are cel mai înalt nivel atât de securitate, cât și de confidențialitate. Un pas gigantic și o premieră mondială! Felicitări atât echipei mele și colegislatorilor.

Mai multe persoane, inclusiv europarlamentarul olandez Rob Roos, și-au exprimat îngrijorarea că o identitate digitală centralizată ar putea pune în pericol drepturile de confidențialitate și mobilitate ale europenilor. O scrisoare semnată de peste 500 de „experți în securitate cibernetică, cercetători și organizații ale societății civile din întreaga lume”, avertizează că reglementările propuse privind ID-ul vor reduce, mai degrabă decât să sporească, securitatea digitală a cetățenilor.

Dar unul dintre arhitecții săi de frunte, Comisarul pentru Piața Internă Thierry Breton, susține că „portofelul are cel mai înalt nivel de securitate și confidențialitate”, în timp ce președintele UE Ursula von der Leyen insistă că aceasta este „o tehnologie în care putem controla singuri ce date sunt utilizate și în ce fel.” Deci, fie criticii exagerează cu privire la riscurile privitoare la libertățile civile și preocupările de confidențialitate, fie apărătorii tehnologiei le minimizează. Nu pot avea și unii și alții dreptate.

În teorie, o identitate digitală europeană universală ar putea fi programată pe o bază permanentă, astfel încât cetățeanul să aibă control deplin asupra părților din „portofelul său digital” pe care le împărtășește la un moment dat și asupra celor pe care nu vrea să le împărtășească altora. S-ar putea să nu avem de ce să ne îngrijorăm dacă o identitate digitală europeană ar fi programată acum și pentru totdeauna de către oameni care iau în serios confidențialitatea și nu sunt înclinați să exploateze tehnologia aflată la îndemână pentru a „ghida” – sau chiar „împinge” – cetățenii să se conformeze politicilor lor privind controlul bolilor, ”nediscriminarea”, ”propaganda de război” sau ”schimbările climatice”.

Dar, în practică, ar fi extrem de naiv să presupunem că o identitate digitală programabilă la nivel european, controlată de o birocrație centralizată, nu va fi, mai devreme sau mai târziu, exploatată pentru a „ghida” (sau împinge) oamenii să se conformeze politicilor susținute de „puterile existente”.

Și nu este nevoie de un salt sălbatic al imaginației pentru a vedea modurile în care o identitate digitală europeană ar putea fi valorificată pentru a eroda egalitatea și libertatea europenilor, deoarece tocmai aceleași persoane care sunt fața publică a acestei inițiative de identificare digitală au fost cele care au pus în mișcare cel mai răspândit sistem de bio-supraveghere din istoria Europei, și anume așa-numitele „certificate digitale Covid”.

Ei credeau că este imposibil… dar am reușit! Începând de astăzi, fiecare cetățean european poate avea un certificat EUCovid pentru a călători mai liber, în condiții de siguranță și rapid. O mare realizare colectivă a Comisiei Europene și statelor membre!

Funcționarea certificatelor digitale Covid, care a fost aprobată atât de Comisia Europeană (aceeași care face acum eforturi pentru un sistem de identificare digitală), cât și de Parlamentul European, ne poate oferi o idee destul de clară despre modul în care tehnocrații europeni ar putea utiliza un sistem de identificare digitală, dacă li s-ar oferi ocazia.

Certificatul digital Covid a fost folosit pentru a-i obliga pe cetățenii care nu au primit un vaccin împotriva Covid într-o anumită perioadă de timp să obțină un test Covid costisitor și incomod de fiecare dată când treceau o graniță europeană și a fost folosit chiar pentru a interzice intrarea cetățenilor nevaccinați la evenimente culturale și recreative din toată Europa.

Cu alte cuvinte, certificatul digital Covid a servit ca mecanism de constrângere a cetățenilor să-și injecteze un anumit medicament în sânge și a creat o societate cu două niveluri, în care cei nevaccinați erau tratați ca o nouă clasă – inferioară – socială și politică.

Acum, imaginați-vă dacă un certificat digital european controlat central ar fi oferit tuturor cetățenilor europeni ca instrument de acces la o gamă largă de servicii, de la servicii bancare, călătorii cu avionul și sejururi la hotel până la închirieri auto, acces la locuri de agrement și acces la servicii digitale online.

Inițial, probabil că certificatul ar fi opțional, iar cetățenii ar putea folosi alte metode de validare a identității lor. Apoi, sub pretextul sporirii „securității” cetățenilor, certificatul s-ar putea foarte bine să devină obligatoriu pentru un număr tot mai mare de tranzacții.

Următorul pas va fi extinderea treptată a informațiilor conținute în certificat și utilizarea certificatului ca o modalitate de a refuza sau aproba accesul cetățenilor la anumite servicii pe baza obiceiurilor lor de cheltuieli, a statutului lor de vaccinare sau a scorului lor de „credit social”.

Desigur, acest lucru nu este ceva de care putem fi 100% siguri că se va întâmpla. Dar implementarea recentă a apartheid-ului prin vaccin în Europa ar trebui să ne îndepărteze de orice iluzie că conducerea politică a Europei se angajează să respecte și să apere libertățile noastre civile sau accesul nostru egal la facilitățile și serviciile publice.

Politicieni precum Thierry Breton și Ursula von der Leyen, precum și acei deputați europeni și guverne ale statelor membre care i-au încurajat în timpul pandemiei, au fost pregătiți să trateze cetățenii ca pe niște animale sau vectori ai bolii care urmează să fie vaccinați și testați în masă, cu prea puțină atenție pentru sănătatea lor personală, istoricul personal și factorii de risc.

Este cu siguranță doar o chestiune de timp până când oamenii cu acest tip de dispreț pentru libertatea individuală vor fi înclinați să profite de o tehnologie precum o identitate digitală universală ca pârghie pentru a controla alegerile private ale oamenilor, în scopul de a-și avansa propria carieră și obiective politice.

Destul de mulți cetățeni au spus „nu” unui vaccin experimental, iar mulți încă pun la îndoială rațiunea științifică și politică pentru impunerea unor taxe împovărătoare pe carbon, exproprierea forțată a terenurilor agricole pe baza directivelor climatice, traiul în „orașe de 15 minute”, alocarea spațiului pentru ideologia transgender în spitalele și sălile lor de clasă sau abținerea de la ceea ce autoritățile consideră a fi „discurs de ură”.

Ce metodă mai bună de a induce conformitatea publică față de respectarea politicilor și legilor publice nepopulare sau controversate decât să recompenseze respectarea mobilității sporite și accesul sporit la facilități și servicii sociale și pedepsirea neconformării cu mobilitate redusă și acces redus la servicii și facilități? Nu este exact ceea ce a făcut certificatul digital Covid, o creație a aceleiași Comisii?

Evident, susținătorii unei identități digitale europene vor pretinde public că sunt interesați doar de promovarea securității tranzacțiilor noastre și de protejarea confidențialității noastre. Dar, din moment ce aceștia sunt exact aceiași oameni care îndrăznesc să susțină că segregarea medicală și constrângerea prin pașapoartele de vaccin „ne asigură (ne) spiritul unei Europe deschise, o Europă fără bariere”, asigurările lor cu privire la intimitatea și libertățile cetățenilor nu au absolut nicio credibilitate.

de David Thunder

Traducere de la https://brownstone.org/articles/europes-new-digital-identity-wallet-security-or-tyranny/

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button