X

Cehii în stradă după măsurile de austeritate ale guvernului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Şcolile din Cehia au rămas luni închise, iar sindicatele au cerut greve şi manifestaţii împotriva măsurilor de austeritate aplicate de guvernul de la Praga, informează AFP conform Agerpres. 

Republica Cehă, cu 10,5 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene, este afectată de o inflaţie record şi de scumpirea energiei, situaţie agravată de invazia rusă în Ucraina.

Săptămâna trecută, preşedintele Petr Pavel a promulgat majorări de impozite, reduceri ale alocaţiilor şi subvenţiilor, tăieri de salarii pentru angajaţii din sectorul de stat.

„Vreau să fie ca înainte. Energie şi mâncare ieftină, şcoli deschise”, a declarat agenţiei Michaela Maresova, controloare de calitate la Sobeslav, în sudul ţării.

Sute de studenţi au participat la o manifestaţie la Praga. „Ştim care e starea bugetului statului (…) dar credem că guvernul nu-şi poate permite să facă economii la educaţie”, a afirmat studenta Katerina Petkovova, citată de asemenea de AFP.

Prim-ministrul Petr Fiala a apreciat însă că măsurile de austeritate sunt necesare. „Nu ne putem permite să dăm înapoi. Astfel am pune în pericol viitorul ţării (…) ceea ce nu ne putem permite”, a susţinut el în faţa presei.

Criticii reproşează guvernului comunicarea slabă şi ajutoarele umanitare şi militare prea mari pentru Ucraina, în timp ce nivelul de trai al cehilor scade.

Cehia este puternic dependentă de producţia de automobile şi de exporturile către zona euro, iar economia naţională a înregistrat în trimestrul al treilea o scădere anuală de 0,6%, respectiv de 0,3% faţă de trimestrul anterior. Săptămâna trecută, Fondul Monetar internaţional a revizuit în sens negativ previziunile pentru ţară şi estimează în prezent o recesiune de 0,4% anul acesta şi o creştere de 1,2% anul viitor.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Cehia are deficit bugetar de 44%. OAMENII RESPONSABILI PROBABIL CA VOR SA EVITE INSOLVENTA. E O PARERE ! PS: La noi grija politicienilor este sa se imprumute oricat de mult ca sa se mantina la putere… Ca om politic responsabil nu poti 9indatora tara pe vesnicie pt interese pesonale vremelnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button