X

COMUNICAT DE PRESĂ – 21 de Rubini este cenzurat de primării și preoții obedienți patriarhiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În urma acțiunilor repetate de cenzură a mesajului filmului artistic 21 de Rubini, prin anularea proiecțiilor în mai multe locații publice din țară, distribuitorul și producătorii filmului aduc la cunoștința presei și a opiniei publice că acțiunile întreprinse în acest sens de primari, directori de case de cultură sau de cinematografe, administrate de consiliile locale sau de primării, nu sunt doar o ofensă la adresa culturii și a artiștilor, ci suprimă libertăți garantate de Constituția României, care prevede că “libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile” (art.  30 alin. 1) şi că “cenzura de orice fel este interzisă” (art. 30 alin. 2).

În foarte multe localități din țară, administratorii spațiilor publice în care, în mod curent, se desfășoară proiecții cinematografice, au refuzat difuzarea filmului românesc 21 de Rubini, cu toate că pelicula nu conține instigări la violență, nici pornografie, nici alte elemente neadecvate unei proiecții publice, ci este destinată publicului larg, fiind clasificată de Centrul Național al Cinematografiei cu ratingul A.P.12.

Au existat localități unde, la presiunile autorităților locale sau ecleziastice, proiecțiile au fost anulate de funcționarii publici cu putere decizională:

● MarghitaCasa de cultură eveniment anunțat pentru 5 noiembrie 2023.

La ordinal primarului, a fost anulată proiecția, care urma să aibă loc în prezența regizorului Ciprian Mega și a maestrului Dorel Vișan.

● Cluj, Cinema Victoria, 10 noiembrie 2023.

Fără explicații, ușile cinematografului au rămas închise, la ora 15.00, când spectatorii așteptau să intre pentru a viziona filmul. Ulterior, administratorul cinematografului a invocat probleme tehnice, deși, în aceeași zi, au fost difuzate alte filme, în aceeași sală, atât înainte, cât și după intervalul orar alocat filmului nostru.

● Focșani, Colegiul Național Unirea, proiecție anunțată pentru 25 noiembrie.

Directorul instituției de învățământ a anulat vizionarea cu public, care urma să aibă loc în sala de festivități a Colegiului, unde, în mod curent, se organizează astfel de evenimente. Directorul a catalogat filmul ca fiind ”controversat”, deși nu l-a vizionat, insistând că, dacă nu ar fi anulat proiecția, ar fi avut ”mari probleme”. ”Nu este prima instituție publică în care vă este anulat evenimentul. La noi, nu are ce căuta acest film. Motivele vă sunt cunoscute, știți mai bine decât mine pe cine supără acest film. Eu nu vreau probleme!”, a încheiat directorul Colegiului Național Unirea, care nu s-a lăsat înduplecat nici de faptul că orașul a fost împânzit cu afișe care anunțau proiecția 21 de Rubini la Focșani.

● OdobeștiCasa de cultură, proiecții anunțate pentru 25 și 26 noiembrie. Directorul Casei de cultură a anulat vizionările publice ale filmului nostru, deși el fusese difuzat, anterior, în Odobești, iar publicul prezent a fost încântat. Funcționarul decident ne-a mărturisit că el nu a văzut filmul, dar ”acel film nu va fi difuzat în Odobești și vă sfătuiesc să nu mai încercați nicăieri în Vrancea, pentru că nu veți putea!

21 de Rubini este un film de autor, iar regizorul, Ciprian Mega, este preot ortodox.

21 de Rubini este o radiografie a României, după 34 de ani de la Revoluție, o poveste cu politicieni și ierarhi corupți, cu securiști atotputernici, cu procurori implicați în malaxorul conștiințelor, dar, mai ales, este un film despre oameni, despre sufletele lor, despre pocăință și despre iertarea colectivă.

21 de Rubini este un film în care, pe lângă starurile internaționale Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabetta Pellini, și-au adus contribuția actori români foarte apreciați, precum Corina Moise, Dorel Vișan, Magda Catone, Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu etc.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Măi ce titlu!
    Păi voi spuneți că masoneria e diabolică!
    Obediența este un cuvânt cu tentă masonică…
    Auzi măi cică preoți obedienți de patriarhie ca și cum patriarhia ar fi legată de “Scotland Yard”;
    Deci în general în lume preoții sunt legați de un Episcop iar episcopul de o patriarhie.
    Din păcate preoții, stareții, episcopii români din Bucovina ascultă de una din multele patriarhii slavone negând latinitatea ortodoxiei române…
    În România în general și din fericire preoții, stareții, episcopii români ascultă de patriarhie.
    Referitor la îngrădirea unor drepturi din cauza rigidității Patriarhiei Române se va rezolva când filmul o să apară în format DVD, digital, televiziune on demand.
    Adică totuși România nu este chiar sat fără câini și e drept preotul n-ar trebui să aibă cuvânt la primărie pentru că statul este laic dar vezi Doamne și politicienii noștri și primarii și administrația și legislativul și executivul sunt majoritar ortodocși.

  2. Sărutul dintre doua femei poate fi privit fără nicio reținere de către o fetita de 13 ani. Asta înțeleg! Da, tema filmului ajuta fetita sa depășească nedumerirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button