X

Pericolul înșelătoriilor prin codurile QR: cum ne protejăm de atacurile cibernetice

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pe măsură ce guvernele constrâng populația să renunțe la banii cash în favoarea sistemelor electronice pentru a creea profit bancilor, înșelătoriile cibernetice devin tot mai sofisticate, având capacitatea de a goli conturile bancare.  Recent, atacurile de tip “QRishing” au câștigat popularitate, reprezentând o evoluție periculoasă a clasicului “phishing”. Codurile QR, folosite pentru efectuarea plăților prin aplicații, au devenit o țintă a infractorilor cibernetici.

Codul QR permite accesarea site-urilor și link-urilor prin scanarea cu camera telefonului, făcând această înșelătorie extrem de periculoasă. Aceste atacuri se răspândesc de aproximativ doi ani, iar conștientizarea lor este încă limitată. Fraze precum “Scanați codul QR pentru a obține o reducere” pot duce la furt de date sau chiar la golirea contului bancar, dacă nu suntem atenți.

Cum funcționează această înșelătorie digitală? Un exemplu obișnuit implică primirea unui mesaj despre o taxă sau o reducere aparent de la o bancă (fictivă) și direcționarea către un site care pare autentic. Dacă site-ul este “clonat” de infractori și utilizatorul cade în capcană, înșelătoria are succes.

Un pericol suplimentar provine din afișele sau autocolantele cu coduri QR false plasate în locuri publice. Există trei metode principale pentru a înșela: prima implică adăugarea unui cod QR fals lângă un afiș existent. A doua metodă presupune adăugarea codului QR fals pe cupoane de reducere tipărite. A treia metodă constă în înlocuirea unui cod QR autentic cu unul fals pe un afiș oficial.

Pentru a evita înșelătoriile, trebuie să verificăm întotdeauna dacă codurile QR sunt tipărite pe hârtie și nu lipite pe afișe. Trebuie sa acordăm atenție oricăror modificări ale acestor coduri. De asemenea, trebuie sa verificăm orice URL-uri scurte înainte de a le accesa, sau sa instalăm aplicații de securitate pe telefoane pentru a efectua verificări corecte. Este extrem de important să fim vigilenți atunci când scanăm orice fel de coduri QR, pentru a evita să cădem în capcanele infractorilor cibernetici.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. ,,Dacă nu ne vom aşeza genunchii la pocăință, dragii mei, nu vom reuşi nimic. Nu e altă cale, înțelegeți? Nu mai e altă cale!

    Nu este uşor, vor veni vremuri şi mai grele, va fi mai mult o prigoană psihologică şi nu vă veți putea ascunde.

    Dacă ne vom ruga însă cu râvnă, dacă ne vom osteni în rugăciune, fiecare cum poate dar să arate bunăvoință şi pocăință, Dumnezeu va face ca totul să fie posibil.

    Ceea ce trebuie să urmărim este străduința de bună voie: să te pui pe post, să te pui pe priveghere, să te pui pe rugăciune şi să trăieşti în numele Domnului. Să se simtă prezența ta oriunde eşti.”

    ARHIM IUSTIN PARVU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button