Autoritățile egiptene sunt „foarte, foarte supărate” din cauza presiunii occidentale asupra problemei locuințelor refugiaților din Fâșia Gaza și au amenințat că îi vor trimite în țările UE, scrie ziarul britanic Financial Times .
„Vrei să acceptăm un milion de oameni? Ei bine, îi voi trimite în Europa. Deoarece îți pasă atât de mult de drepturile omului, îi accepți”, publicația citează cuvintele unui înalt oficial egiptean într-o conversație cu un coleg european.
Egiptul a jucat mult timp un rol de mediator în conflictul dintre Israel și palestinieni, dar și între principalele facțiuni palestiniene.
A fost primul stat arab care a făcut pace cu Israelul în 1978 – după ce a purtat mai multe războaie cu statul evreu.
Acum, accentul se pune pe controlul Egiptului asupra uneia dintre cele două rute terestre de ieșire din Fâșia Gaza – punctul de trecere Rafah, transmite BBC.
Mii de palestinieni așteaptă pe partea dinspre Gaza a frontierei, în timp ce sute de camioane care transportă ajutoare de care aceștia au nevoie disperată sunt parcate pe partea egipteană. Multe alte convoaie de ajutoare se îndreaptă, de asemenea, spre graniță.
Dar încă nu s-a ajuns la un acord privind deschiderea punctului de trecere, care, de asemenea, ar fi fost lovit de artileria israeliană în ultimele zile.
Cairo a menținut restricții stricte asupra circulației prin punctul de trecere Rafah timp de mulți ani – în așa fel încât mulți palestinieni au acuzat Egiptul că susține blocada israeliană din Gaza, care este în vigoare de când Hamas a preluat puterea deplină în această zonă, în 2007.
De ce in Europa si nu in tarile arabe din golf care finateaza Hamas ?