X

Invazie iminentă. Armata Israelului s-a dezlănțuit: atac de o amploare uriașă în Fâșia Gaza

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Armata israeliană a declarat că, în prezent, efectuează atacuri “în toată” Fâșia Gaza.  Alte detalii nu au fost oferite, dar atacul este unul la scară largă

Informațiile vin după ce armata israeliană a declarat că a efectuat raiduri în Fâșia Gaza în ultimele ore, infanteria și blindatele adunând informații în enclavă.

De asemenea, la granița cu Fâșia Gaza au fost aduse sute de tancuri și peste 300.000 de soldați așteaptă ordinul pentru a începe invazia terestră.

Netanyahu: Acesta este doar începutul

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, spune că represaliile împotriva Hamas sunt “doar începutul.

Premierul nu a detaliat declarația, pe care a făcut-o în timpul unei scurte alocuțiuni.

“Ne lovim inamicii cu o forță fără precedent”, a spus Netanyahu. “Subliniez că acesta este doar începutul”.

mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel în timpul zilei de vineri, 13 octombrie 2023, pe măsură ce acestea apar.

UPDATE 13 octombrie, ora 21.55: În direct la TV, Netanyahu iese tare împotriva Hamas: Dușmanii noștri au început să plătească prețul, iar acesta este doar începutul

Continuarea AICI

 

 

 

UPDATE 13 octombrie, ora 21.42: Emirul Qatarului provoacă cutremur: oprim aprovizionarea cu gaze a întregii lumi, dacă nu încetează bombardamentele/VIDEO

Continuarea AICI

 

 

 

UPDATE 13 octombrie, ora 21.34: Armata Israelului s-a dezlănțuit: atac de o amploare uriașă în Fâșia Gaza/ Video

Continuarea AICI

 

 

 

UPDATE 13 octombrie, ora 20.50: Primele informații despre jurnaliștii uciși și răniți: Israelul se pare că a tras intenționat

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 20.26: Casa Albă trage frâna Israelului, după ultimatumul dat cetățenilor din Fâșia Gaza: americanii știu deja planul

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 20.14: Răsturnare de situație! Arabia Saudită abandonează acordul cu Israel și trece la masa Iranului (surse)

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 19.55: Nebunie totală în Israel: Hezbollah a lovit în 4 locații și apoi au revendicat atacurile

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 19.28: Palestinienii acuză că a început ‘a doua Nakba’: ce a însemnat unul dintre cele mai urâte și dureroase fenomene ale istoriei

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 19.15: Armata Israelului a ucis un jurnalist Reuters și a rănit alți 5: au bombardat mașina în care se aflau/ Video

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 18.47: HAMAS – ce înseamnă acronimul și cum a luat ființă gruparea / Are lideri răspândiţi în tot Orientul Mijlociu

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 18.24: Imagini terifiante – În timp ce palestinienii migrează, Israelul a bombardat Gaza/ Video

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 18.04: Evoluții pe tabla de șah din Orientul Mijlociu: Recep Tayyip Erdogan își schimbă strategia în politica externă

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 17.48: OMS critică virulent ultimatumul Israelului: ‘Este o condamnare la moarte’

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 17.36: Preşedinta PE şi a CE au ajuns la Kfar Azza, în kibbutz-ul groazei, unde teroriștii au făcute măcel: Oroarea a ceea ce s-a întâmplat aici este de nedescris

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 17.00: Întâlnire de gradul zero: Iranul s-a așezat la masă cu șeful Hezbollah

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 16.37:Israelul a început să mute masiv tancurile la granița Fâșiei Gaza: invazia este iminentă/ Video

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 16.25: Turcia bate cu pumnul în masă: solicită Israelului să anuleze ordinul de evacuare a Fâșiei Gaza

Continuarea AICI

 

UPDATE 13 octombrie, ora 16.00: Blinken și Netanyahu au discutat despre zone sigure în Gaza: oficial american

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre stabilirea de zone sigure în Gaza în care civili ar putea să se relocheze, a declarat un oficial superior al Departamentului de Stat.

“Unul dintre lucrurile pe care le-am discutat cu ei (joi) a fost nevoia de a proteja viețile civile din Gaza, necesitatea de a stabili anumite zone sigure, în care civilii să se poată reloca pentru a fi în siguranță în timpul operațiunilor legitime de securitate ale Israelului”, a spus oficialul într-o conferință de presă.

SUA colaborează cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii și agențiile de ajutor ale Națiunilor Unite pentru a stabili cum ar putea arăta aceste zone sigure, a adăugat oficialul.

UPDATE 13 octombrie, ora 15.50: Se cam schimbă tonul față de Israel, de la cel mai înalt nivel: transformă Gaza într-o ‘gaură a iadului’

Israelul a ordonat evacuarea în 24 de ore a nordului Fâşiei Gaza, inclusiv a oraşului Gaza, unde locuiesc circa 1,1 milioane de persoane. Palestinienii ar putea fugi doar în sudul Fâşiei Gaza, în condiţiile în care Israelul a izolat complet teritoriul.

Continuarea AICI

UPDATE 13 octombrie, ora 15.40: Atacurile israeliene continuă în timp ce oamenii fug din nordul Fâșiei Gaza

Reporterlul Al Jazeera prezent în Fâșia Gaza a relatat scenele de coșmar care se petrec în acest moment în zona respectivă: ”Suntem la un centru de instruire condus de ONU în Khan Younis. Am plecat din nordul Fâșiei Gaza cu mașini ale ONU, iar pe drum am fost martorii bombardamentelor, dar situația este indescriptibilă.

Tot mai multe persoane ajung aici după ce li s-a recomandat să meargă spre sud, indiferent de zona din care vin, dar oamenii fug complet din nord. Cu toate acestea, încă sunt mulți oameni care nu pot pleca din cauza situației lor”, a spus Abu Zanoona.

UPDATE 13 octombrie, ora 15.30: Amnesty International Lab Evidence Lab a verificat că “unitățile militare israeliene care lovesc Gaza sunt echipate cu proiectile de artilerie cu fosfor alb.

“Noi investigăm ceea ce pare a fi utilizarea de fosfor alb în Gaza, inclusiv într-un atac lângă un hotel de pe plaja din orașul Gaza”.

UPDATE 13 octombrie, ora 15.20:Forțele israeliene au împușcat mortal trei palestinieni în Cisiordania ocupată în timpul protestelor de susținere a Fâșiei Gaza, a declarat Ministerul Sănătății palestinian.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 15.10: Gallant reiterează apelul pentru palestinienii din Gaza City să se îndrepte spre sud

La conferința de presă de la Tel Aviv, ministrul israelian al apărării a cerut palestinienilor din Gaza City să evacueze și să se îndrepte spre sud.

“Cei care își doresc să-și salveze viețile, vă rugăm să mergeți spre sud. Vom distruge infrastructura Hamas, sediile Hamas, instituțiile militare ale Hamas și vom eradica această problemă din Gaza și de pe pământ”, a declarat el.

UPDATE 13 octombrie, ora 15.00: Atacul a fost o ‘idee iraniană’, spune ministrul israelian al apărării

Răspunzând unei întrebări privind dacă au găsit dovezi privind implicarea Iranului în atacurile efectuate de Hamas, ministrul israelian al apărării a declarat că “nu contează… ideea este o idee iraniană”.

“Iran, Hezbollah și Hamas formează un singur ax, un ax al răului. Totul este coordonat, în general, de Iran. Permisiunea este acordată de Iran. Banii sunt furnizați de Iran, iar ideile sunt modelate în Iran”, a declarat Gallant în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său american.

UPDATE 13 octombrie, ora 14.50: ‘Asistența de securitate a SUA către Israel va curge cu viteza războiului’: Secretarul american al apărării

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA se va asigura că Israel are tot ce îi este necesar pentru a se “proteja”.

“Vom sta alături de Israel chiar și în timp ce suntem alături de Ucraina… Asistența de securitate a SUA către Israel va curge cu viteza războiului”, a spus Austin.

El a menționat că democrațiile “ca a noastră” sunt mai puternice atunci când respectă legile războiului.

Austin a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă la Tel Aviv, alături de ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

UPDATE 13 octombrie, ora 14.40 – Reprezentant ONU: ‘Străduință fără precedent’

Reprezentant ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a scris pe Twitter: “Solicit Israelului să facă toate eforturile pentru a preveni orice distrugere mai mare sau victime civile. Calea militară nu este soluția. Fac apel pentru încetarea focului. Răspândirea acestui conflict este un dezastru pentru palestinieni, israelieni și lumea întreagă. Oamenii obișnuiți sunt afectați în mod tragic”.

De asemenea, el a spus că s-a “străduit fără precedent” în cadrul Națiunilor Unite și cu partenerii pentru a găsi o cale de soluționare a conflictului, dar că calea militară nu este soluția și a cerut încetarea focului.

UPDATE 13 octombrie, ora 14.30: Ordinul de evacuare nu justifică atacuri „indiscriminate”

Fostul director executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth, susține că „ordonarea a 1,1 milioane de oameni să fugă din nordul Gază NU va justifica apoi atacuri indiscriminate asupra celor care rămân”.

Israel va avea în continuare „datoria de a nu-i viza sau trage în mod indiscriminat asupra lor”, a spus el.

 

 

 

UPDATE 13 octombrie, ora 14.20: Gaza devine rapid un “iad”, la “limita colapsului”

Agenția ONU pentru refugiați din Palestina, UNRWA, a avertizat că Gaza devine rapid un “iad” în mijlocul violenței în creștere și a cerut protecția civililor din întregul teritoriu blocat.

Numind “oribil” ordinul Israelului de evacuare a peste un milion de palestinieni din nordul Gaza în următoarele 24 de ore, Comisarul General al UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat într-un comunicat: “Acest lucru va duce doar la niveluri fără precedent de suferință și va impinge și mai mult oamenii din Gaza în abis.”

“Scara și viteza crizei umanitare în desfășurare este înfricoșătoare. Gaza devine rapid un iad și este pe marginea colapsului.”

UPDATE 13 octombrie, ora 14.10: Transferul forțat este considerat o crimă: Ligă Arabă

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit, a declarat că ordinele de evacuare ale Israelului reprezintă un “transfer forțat” care constituie “o crimă”.

Într-o scrisoare trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, șeful acestei organizații pan-arabe a acuzat, de asemenea, Israelul de efectuarea unui “act atrocios de răzbunare … pedepsirea civililor neajutorați din Gaza”, în loc de o “operațiune militară planificată sau studiată” împotriva luptătorilor Hamas.

UPDATE 13 octombrie, ora 13.28 – Liderul organizaţiei paramilitare Hezbollah a discutat cu ministrul de externe al Iranului, aflat în vizită în Liban, despre “poziţiile ce trebuie adoptate” pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas, a anunţat vineri formaţiunea pro-iraniană, informează AFP.

Potrivit unui comunicat al Hezbollah, secretarul său general, Nassan Nasrallah, a avut o întrevedere cu şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amirabdollahian, sosit joi seara la Beirut.

Statul israelian şi SUA sunt îngrijoraţi că s-ar putea deschide un al doilea front în nordul Israelului la frontiera cu Libanul, dacă Hezbollah, susţinut de Iran, va decide să intervină masiv.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 13.16 – Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a ajuns vineri în Israel. Aeronava a aterizat la Tel Aviv. Tajani a fost anterior la Cairo, în Egipt, pentru a discuta despre conflictul din Orientul Mijlociu. Vizitele au loc în contextul tentativelor ambasadelor internaționale de mediere a conflictului din Gaza.

UPDATE 13 octombrie, ora 13.09 – Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că a cere pacienţilor vulnerabili să evacueze spitalele din Gaza echivalează cu o “condamnare la moarte”, iar directorul general al agenţiei a cerut Israelului să revină asupra deciziei, relatează The Guardian şi CNN.

“Există persoane grav bolnave, al căror unice şanse de supravieţuire înseamnă conectarea la aparate de susţinere a vieţii, cum ar fi ventilatoarele mecanice”, a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, potrivit Reuters. “Aşa că mutarea acestor oameni este o condamnare la moarte. A le cere lucrătorilor din domeniul sănătăţii să facă acest lucru este mai mult decât o cruzime”, a spus oficialul OMS. La rândul său, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că spitalele din Gaza sunt la “punctul de colaps” şi a făcut un apel direct la Israel pentru a se răzgândi în privinţa iminentei ofensive.

UPDATE 13 octombrie, ora 12.55 – Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, le cere locuitorilor din Gaza „să rămână neclintiți și să rămână pe pământul lor”, pe fondul solicitărilor ca Egiptul să permită trecerea în siguranță a civililor blocați în Gaza. Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza este singurul pasaj de intrare și ieșire din enclava de coastă care nu este controlat de Israel.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 12.40 – Israel a folosit aproximativ 6.000 de bombe asupra Fâșiei Gaza, aproapte cât au folosit SUA în Afganistan într-un an de zile și în contextul în care Afganistanul are un teritoriu de 1.800 de ori mai mare decât enclava palestiniană, scrie Al Jazeera.

UPDATE 13 octombrie, ora 12.30 – Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că a lansat vineri 150 de rachete spre sudul Israelului, majoritatea spre orașul Ashkelon, conform BBC. Continuarea aici.

UPDATE 13 octombrie, ora 12.10 – Sute de iordanieni forțează trecerea graniței în Israel. Ciocniri violente au loc între politia iordaniană și protestatarii care vor să meargă ca voluntari să lupte alături de Hamas împotriva trupelor israeliene. De asemenea, iordanienii cer autorităților de la Amman ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul. Continuarea aici.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 11.50 – Un angajat al ambasadei Israelului la Beijing a fost înjunghiat, vineri, conform Reuters. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe israelian. Diplomatul a fost dus la spital și „este stabil”, confirmă ministrul de Externe din Israel. Potrivit presei israeliene, angajatul a fost înjunghiat într-un centru comercial. Au început cercetările cu privire la incident și este suspectat un atentat.

UPDATE 13 octombrie, ora 11.30 – Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a ajuns, vineri dimineaţă devreme, conform orei locale, la Amman, în Iordania. Înaltul diplomat american se va întâlni, în cursul zilei, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi regele Abdullah II.

”Naveta” diplomatică vine în contextul în care SUA încearcă să oprească extinderea conflictului dintre Hamas şi Israel, să asigure eliberarea ostaticilor şi lucrează împreună cu Egiptul şi Israelul pentru a deschide un coridor umanitar din Gaza.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 11.02 – Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a cerut vineri Israelului să îşi ridice “imediat” blocada impusă Fâşiei Gaza, afirmând că “pedepsirea colectivă” a civililor pentru atrocităţile comise de Hamas echivalează cu o crimă de război.

Blocada Israelului asupra teritoriului dens populat “a aruncat Fâşia Gaza în întuneric şi va exacerba catastrofa umanitară deja în derulare”, precizează Amnesty, într-un comunicat. “Pedepsirea colectivă a populaţiei civile din Gaza echivalează cu o crimă de război – este crudă şi inumană”, subliniază organizaţia. “Amnesty reiterează că civilii palestinieni nu sunt responsabili pentru crimele Hamas şi ale altor grupări armate, iar Israelul, în conformitate cu dreptul internaţional, nu trebuie să îi facă să sufere pentru acţiuni în care ei nu au avut niciun rol şi pe care nu le pot controla.” Amnesty a cerut imperios comunităţii internaţionale “să lucreze în direcţia unui acord privind coridoarele umanitare” în Gaza, unde peste 423.000 de persoane au fost strămutate.

UPDATE 13 octombrie, ora 11.00 – Aripa militară a grupării militante palestiniene Hamas – Brigăzile Al Qassam – a anunţat într-un comunicat că 13 ostatici au fost ucişi în Fâşia Gaza, în urma raidurilor aeriene ale Israelului din ultimele 24 de ore.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 10.50 – Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, s-a întâlnit vineri în Liban cu liderul puternicei grupări susţinute de Teheran, Hezbollah, potrivit presei locale libaneze.

UPDATE 13 octombrie, ora 10.49 – Avionul secretarului de stat al apărării, Lloyd Austin, a aterizat, vineri, în Israel, anunță Sky News. Vizita lui Austin vine după ce secretarul SUA, Antony Blinken, a vizitat țara aflată în conflict cu Hamas și a garantat suportul Statelor Unite.

Austin urmează să se întâlnească cu premierul Netanyahu, precum și cu oficiali din domeniul apărării și cu guvernul de urgență al Israelului. Washingtonul este un aliat puternic al Israelului și a trimis un portavion și nave de război în estul Mediteranei.

UPDATE 13 octombrie, ora 10.18 – Hamas cere populaţiei din Gaza să rămână acasă şi să ignore ordinele israeliene de evacuare

Autoritatea Hamas care se ocupă de refugiaţi a făcut apel la locuitorii din nordul teritoriului să “rămână neclintiţi în casele lor şi să rămână fermi în faţa acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupant”. Israelul a ordonat evacuarea în 24 de ore a nordului Fâşiei Gaza, inclusiv a oraşului Gaza, unde locuiesc circa 1,1 milioane de persoane. Palestinienii ar putea fugi doar în sudul Fâşiei Gaza, în condiţiile în care Israelul a izolat complet teritoriul.  Un oficial al Hamas a declarat că avertismentul privind relocarea din Gaza este “propagandă falsă” şi a îndemnat cetăţenii să nu se lase păcăliţi.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 09.59 – ONU anunţă că peste 400.000 de persoane sunt strămutate în Gaza

Agenţia a lansat un apel umanitar, spunând că are nevoie de 294 de milioane de dolari pentru a ajuta aproximativ 1,3 milioane de persoane din Gaza şi Cisiordania. Aproape jumătate din sumă este necesară pentru ajutor alimentar, deoarece proviziile s-au epuizat.

“Deplasările în masă continuă. În Fâşia Gaza, numărul cumulat al persoanelor strămutate în interior a crescut cu 25% în ultimele 24 de ore, depăşind acum 423.000 de oameni, dintre care peste două treimi se adăpostesc în şcolile UNRWA”, a declarat OCHA, referindu-se la agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni.

OCHA a precizat totodată că 23 de lucrători umanitari au fost ucişi până în prezent de la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv 11 lucrători din domeniul sănătăţii şi 12 angajaţi ai UNRWA.

UPDATE 13 octombrie, ora 09.51 – Guvernul britanic a anunţat joi că desfăşoară în estul Mării Mediterane capacităţi militare maritime şi aeriene de supraveghere ”pentru a susţine Israelul, a consolida securitatea regională şi a preveni orice escaladare”, transmite AFP.

”Patrule maritime şi avioane de supraveghere vor începe să opereze în regiune începând de vineri pentru a detecta ameninţări contra stabilităţii regionale, precum transferuri de arme către grupări teroriste”, a indicat Downing Street 10 într-un comunicat.

UPDATE 13 octombrie, ora 09.43 – Avioanele de luptă israeliene au lovit în timpul nopții 750 de ținte militare Hamas în nordul Fâșiei Gaza, inclusiv tuneluri subterane și reședința unor agenți de rang înalt. Israelul transmite că a ucis un comandant al unității militare speciale „Nukhba” a Hamas.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 09.22 – Ungaria nu va permite niciun miting de susţinere a “organizaţiilor teroriste”, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul public, adăugând că toţi cetăţenii ungari ar trebui să se simtă în siguranţă, indiferent de credinţa sau de originea lor, relatează Reuters.

“Este şocant faptul că în întreaga Europă există mitinguri de simpatie care susţin teroriştii”, a declarat Orban, comentând consecinţele pentru Europa ale atacului Hamas de sâmbătă din Israel. “Au existat tentative chiar şi în Ungaria. Dar nu vom permite mitinguri de simpatie care susţin organizaţiile teroriste, deoarece acest lucru ar implica o ameninţare teroristă pentru cetăţenii maghiari”, a punctat premierul Viktor Orban.

UPDATE 13 octombrie, ora 09.00 – Ministrul diplomaţiei publice din Israel a anunţat joi seara că demisionează din funcţie, deplângând faptul că ministerul său, deseori ironizat, a fost deposedat în timpul războiului din Gaza de puţinele puteri pe care le-a primit la începutul anului, când a fost format, relatează Times of Israel, conform news.ro.

Într-un tweet lung, Distel Atbaryan, membră Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, a spus că în această săptămână, guvernul a împuternicit Ministerul Afacerilor din Diaspora să dirijeze diplomaţia publică a Israelului în străinătate, alături de Ministerul de Externe, făcând din ministerul ei “o risipă de bani publici”.

UPDATE 13 octombrie, ora 08.27 – Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a reacționat dur, vineri, după ce Națiunile Unite au cerut Israelului să renunțe la ordinul de evacuare a 1,1 milioane de palestinieni din Gaza.

„De mulți ani, ONU a închis ochii la înarmarea Hamas și la utilizarea populației civile și a infrastructurii civile din Fâșia Gaza ca ascunzătoare pentru armele și crimele sale”, a spus ambasadorul. „Acum, în loc să fie alături de Israel, ai cărui cetățeni au fost măcelăriți de teroriștii Hamas, ONU ține predici Israelului”, a adăugat Erdan.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 08.00 – Fostul premier al Israelului, Ehud Olmert, anunță planurile de război împotriva Hamas: Vor regreta ziua în care au început să facă aceste lucruri. Continuarea aici.

UPDATE 13 octombrie, ora 07.22 – Peste 1.300 de israelieni, inclusiv 222 de soldați, au murit în urma conflictului cu Hamas, potrivit armatei.

UPDATE 13 octombrie, ora 07.10 – Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, vor vizita Israelul vineri „pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele atacurilor teroriste Hamas”, conform unui comunicat al Parlamentului European și Comisiei Europene.

UPDATE 13 octombrie, ora 06.39 – Human Rights Watch acuză Israelul că folosește fosfor alb în Gaza

Human Rights Watch (HRW) a acuzat Israelul că folosește fosfor alb, o muniție controversată, în bombardamentele sale asupra Fâșiei Gaza și Libanului. Substanța chimică foarte combustibilă este uneori folosită de militari pentru a marca zonele. Dar poate arde grav oamenii și este foarte periculos atunci când este folosit ca armă, mai ales dacă este lansat în zone aglomerate.

HRW a declarat că a obținut și analizat videoclipuri filmate în Gaza și Liban care păreau să arate obuze de artilerie cu fosfor alb explodând. De asemenea, a evidențiat imagini făcute de agenția de presă AFP în Gaza, care arată dungi albe pe cer.

UPDATE 13 octombrie, ora 06.30 – Armata israeliană le cere imperativ palestinienilor din nordul Gazei să se mute în următoarele 24 de ore, conform BBC și Al Jazeera, pe fondul invaziei terestre iminente a regiunii. Noul guvern de război a fost instituit în Israel și scopul acestuia este de a șterge Hamas de pe fața pământului.

Un purtător de cuvânt al ONU a spus că cererea vizează 1,1 milioane de oameni, aproximativ jumătate din populația Gaza, și a spus că ONU a făcut un apel ferm ca ordinul să fie anulat. „ONU consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

 

UPDATE 13 octombrie, ora 06.o8 – Peste 423.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele în Fâşia Gaza, acest teritoriu dens populat de 2,3 milioane de locuitori și aflat sub asediu şi bombardat de armata israeliană, a indicat biroul ONU într-un comunicat publicat vineri, relatează AFP.

UPDATE 13 octombrie, ora 05.50 – Premierul Benjamin Netanyahu a spus într-un discurs ţinut după învestirea guvernului de razboi al Israelului, că `ne aşteaptă zile grele’ dar ‘nu vom slăbi eforturile de a-i aduce înapoi acasă’ pe ostatici si ca ‘suntem uniţi în hotărârea împotriva duşmanului odios şi criminal’

”Puterea voinţei şi rezistenţa sunt sinonime poporului evreu. Ne vom ridica şi la înălţimea acestui test, deşi este aproape prea greu de suportat. Ziua de Sabat din 7 octombrie va rămâne întipărită ca o zi blestemată şi întunecată în analele naţiunii. Pentru noi, poporul evreu, este cea mai cumplită zi de la Holocaust încoace. Îi vom găsi pe aceşti criminali blestemaţi (…) cu toată forţa şi îi vom învinge. Îi vom şterge de pe faţa pământului. Va veni timpul când vom reconstrui comunităţile distruse. Vom reconstrui zona din jurul Fâşiei Gaza şi o vom restabili ca o zonă înfloritoare şi prosperă. Prieteni, ne aşteaptă zile grele, dar nu vom fi descurajaţi şi nu vom ceda”.

Contextul:

Israelul bombardează Fâşia Gaza după atacul sângeros comis sâmbătă de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe teritoriul său.

Bilanţul de partea israeliană a crescut la cel puţin 1.300 de morţi, potrivit informaţiilor difuzate joi de televiziunea de stat, notează Reuters. De partea palestiniană, ultimul bilanţ comunicat de autorităţile din Gaza este de circa 1.200 de morţi.

În Israel s-a format un guvern de război cu scopul de a “distruge” Hamas pentru totdeauna.

Armata israeliană a anunţat joi că a bombardat enclava palestiniană Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, cu 4.000 tone de explozivi începând de sâmbătă, transmite AFP.

‘În jur de 6.000 de bombe au fost lansate asupra Fâşiei Gaza, cu o greutate totală de 4.000 tone de explozivi’, de la începutul ripostei israeliene la atacul declanşat sâmbătă de Hamas, afirmă un comunicat al armatei, adăugând că au fost ucişi ‘sute de terorişti’.

Iranul a lansat joi un apel către “ţările musulmane şi arabe” să facă front comun împotriva Israelului, în timp ce lideri occidentali, cu preşedintele Joe Biden în frunte, au avertizat Teheranul “să fie atent” şi să nu extindă dincolo de Gaza războiul care a făcut deja mii de morţi şi de răniţi, relatează France Presse.

Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a respins propunerea creării unui coridor umanitar făcută de Egipt, pentru că aceasta “ar forţa poporul palestinian să îşi părăsească patria” şi ar implica noi strămutări şi căutări de locuri de refugiu, a declarat joi pentru EFE o sursă din cadrul grupării islamiste.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. mishteaux cred ca se refera la ora Whaasington
    Ora exacta in Washington, DC, 13:21:00
    sambata 14 octombrie

    Deci ora specificata de el ar fi ora 21:00 Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button