X

În plin război, 30.000 de evrei hasidici vor să ajungă în centrul Ucrainei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În jur de 30. 000 de evrei hasidici vor tranzita R. Moldova pentru a ajunge în orașul ucrainean Uman unde vor marca Anul Nou evreiesc, la mormântul unui important rabin. În acest context, în perioada 11- 22 septembrie, sunt aplicate măsuri sporite de securitate în incinta și proximitatea Aeroportului Internațional Chișinău, dar și în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina în vederea fluidizării traficului de pasageri și excluderii riscurilor de securitate, transmite RFI

În Aeroportul Internațional Chișinău este suplinit numărul de polițiști de frontieră și a echipamentelor de control, inclusiv antrenate mai multe echipaje canine specializate.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pe drumurile naționale spre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, echipaje ale poliției asigură fluidizarea traficului pentru evitarea creării ambuteiajelor și disconfortului pentru participanții la trafic. De asemenea, din cauza numărului sporit de călători cu destinația Ucraina, pot fi înregistrate prelungiri ale timpului de procesare a documentelor în punctele de trecere a frontierei, atenționează MAI.

Amintim că, la începutul lunii august, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, l-a găzduit la MAEIE pe ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Eli Cohen, aceasta fiind prima vizita a unui oficial de asemenea rang din ultimii 12 ani. Cei doi oficiali au abordat și subiectul pelerinajului religios către Uman, Ucraina. În context, autoritățile au promis să ofere, în limita posibilităților, sprijinul necesar persoanelor care tranzitează teritoriul Republicii Moldova, în coordonare cu autoritățile ucrainene.

De partea sa, ministrul de Externe al Israelului a menționat că ”va fi o operațiune majoră și este foarte important, cu siguranță poate contribui la economia Republicii Moldova”.

În fiecare toamnă, zeci de mii de pelerini evrei hasidici din întreaga lume merg în Uman pentru a vizita mormântul lui Rabbi Nahman de Breslev (1772-1810). Nahman din Brațlav sau din Braslav zis și Nahman din Uman a fost un rabin hasid, evreu din Ucraina, fondator al mișcării hasidice Braslav sau Breslov și unicul ei cap spiritual – admor sau tzadik.

Rabbi Nahman a dat avânt mișcării hasidice, prin combinarea elementelor mistice cabalistice ale iudaismului cu studiul aprofundat al cărților sfinte (Tora scrisă și orală) . În cursul scurtei sale vieți a atras mii de adepți și influența sa în rândurile evreilor religioși sau întorși la religie s-a păstrat până în zilele noastre, prin câteva curente hasidice, în primul rând Hasidismul Breslov. Gândirea religioasă a lui Rabi Nahman se concentrează asupra apropierii de Dumnezeu și a dialogului simplu cu Dumnezeu „ca discuția cu un bun prieten”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button