X

László Tőkés la Băile Tușnad despre Cimitirul din Valea Uzului: Un caz de antimaghiarism construit în mod deliberat, care secătuieşte energia creativă a maghiarilor, le distruge dorinţa de viaţă, creează o stare de supărare şi nesiguranţă constantă şi încurajează astfel emigrarea. DRUM BUN!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Nu există alternativă la dialog şi la cooperare, a declarat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, László Tőkés, care s-a referit la dialogul româno-maghiar şi la cooperarea dintre formaţiunile politice maghiare din Transilvania, şi şi-a oferit serviciile de mediator în stabilirea celei din urmă. 

În ultima zi a celei de-a 32-a ediţii a Universităţii de vară Bálványos şi a Taberei Studenţeşti (Tusványos), la masa rotundă intitulată ”Timpul păcii”, László Tőkés, Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT), a subliniat, în discursul său, că acest lucru este valabil mai ales pentru comunităţile maghiare care au fost separate de graniţe, astfel şi pentru maghiarii din Transilvania.

Fostul episcop a afirmat că este regretabil şi, în opinia sa, este “o mare pierdere politică” faptul că dialogul româno-maghiar, care a fost iniţial un element cheie al procesului Bálványos-Tusványos, a fost aproape absent de pe agenda Universităţii de vară.

În opinia sa, faptul că UDMR nu mai face parte din Guvernul României, iar partea politică conservatoare din Transilvania a fost “definitiv slăbită”, îngreunează dialogul şi cooperarea româno-maghiară, precum şi relaţiile interstatale româno-ungare.

“Cu toate acestea, este esenţial ca mai devreme sau mai târziu să se realizeze un parteneriat strategic între cele două naţiuni, bazat pe interesele comune ale românilor şi maghiarilor şi pe aspiraţiile naţionale româneşti fundamental suverane”, a subliniat Tőkés.

László Tőkés a subliniat că o condiţie prealabilă inevitabilă pentru aceasta este reglementarea consensuală a situaţiei maghiarilor din Transilvania, eliminarea antimaghiarismului structural, stabilirea unei încrederi reciproce constructive şi garantarea drepturilor omului, colective şi de autonomie.

În interesul unirii forţelor maghiare din Transilvania, acesta şi-a oferit serviciile de mediator. De asemenea, a declarat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, va invita la masa negocierilor Consiliul Naţional Secuiesc (SZNT), UDMR şi Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ). Acesta a cerut cooperarea şi sprijinul efectiv al premierului Viktor Orbán în medierea şi în acordul sperat.

Întrebat în legătură cu Cimitirul militar din Valea Uzului, fostul episcop a declarat că este un caz de antimaghiarism construit în mod deliberat, care secătuieşte energia creativă a maghiarilor, le distruge dorinţa de viaţă, creează o stare de supărare şi nesiguranţă constantă şi încurajează astfel emigrarea.

“Din păcate, putem fi urâţi în Transilvania”, a afirmat László Tőkés, referindu-se la Martie Negru din anul 1990, de la Târgu Mureş, care a fost urmat de un val de emigrare. Acesta a mai adăugat: “Până şi cimitirele noastre sunt acum afectate de o ostilitate neruşinată”, iar autorităţile judiciare şi de ordine din România se spală pe mâini.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button