Vineri este anunţat un nou marş de protest prin Capitală al angajaţilor din Educaţie. Sindicaliștii sunt în continuare nemulțumiți de răspunsul Guvernului la solicitările care au dus la declanșarea grevei din învățământul preuniversitar, din cauza căreia s-au pierdut, deja, 3 săptămâni de studiu.
Sindicaliştii din Educaţie au obţinut autorizaţie pentru organizarea unui nou protest în Capitală, fiind aşteptate 20.000 de persoane. Evenimentul va avea loc, vineri, pornind din Piaţa Victoriei.
Potrivit autorizaţiei, evenimentul este programat în intervalul 11.00 – 16.00, fiind estimată participarea a 20.000 de persoane.
Potrivit organizatorilor, manifestarea are scopul de a ”atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă persinalul din învăţământul preuniversitar şi superior”.
Cum se va derula protestul
Orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei
Orele 12.30 – 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu
Orele 15.00 – 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanţilor
Pe durata protestului, manifestanţii anunţă că vor folosi bannere, pancarte şi mijloace audio.
Sindicaliştii se arată în continuare nemulţumiţi de măsurile adoptate de Guvern, chiar şi după adoptarea Declaraţiei privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, document publicat, joi, în Monitorul Oficial.
Ultimele date prezentate oficial de către ministrul Educaţiei, Ligia Deca, arătau că, de la 1 iunie când au fost acordate majorări salariale, 21.000 de angajaţi din sistem au renunţat la grevă, 13.500 fiind cadre didactice.
https://www.puterea.ro/inedit-sisteme-de-recunoastere-faciala-la-o-scoala-din-capitala/
Care este scopul cestei greve..???
Comisia Internațională Mixtă pentru Dialog Teologic dintre „Biserica” Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă și-a desfășurat cea de-a cincisprezecea sesiune plenară în perioada 1-7 iunie 2023 la Alexandria, Egipt, găzduită de Patriarhia Ortodoxă a Alexandriei și a Întregii Africi.
Comisia, co-prezidată de cardinalul Kurt Koch, prelat desemnat pentru promovarea unității creștine, și mitropolitul Iov de Pisidia, de la Patriarhia Ecumenică,
au ajuns la un acord cu privire la un nou document intitulat:
„Sinodalitatea și întâietatea (primatul) de-a lungul mileniilor și astăzi”.
Alexandria Document | Synodality and Primacy in the Second Millennium and Today
http://www.christianunity.va/content/unitacristiani/en/dialoghi/sezione-orientale/chiese-ortodosse-di-tradizione-bizantina/commissione-mista-internazionale-per-il-dialogo-teologico-tra-la/documenti-di-dialogo/document-d-alexandrie–synodalite-et-primaute-au-deuxieme-mille.html
Spicuiri:
(…)
4.8 În ianuarie 1964, Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Athenagoras s-au întâlnit pe Muntele Măslinilor din Ierusalim.
La 7 decembrie 1965, penultima zi a Vaticanului II, au ridicat anatemele reciproce din 1054 într-o ceremonie simultană la Vatican și Fanar.
În schimburile lor din anii 1960, Patriarhul Athenagoras și Papa Paul al VI-lea au început să folosească terminologia „Bisericilor surori” în ceea ce privește „Biserica” Romei și Biserica Constantinopolului.
Vatican II a recunoscut că Bisericile Răsăritene „posedă adevărate Taine, mai ales prin succesiune apostolică, Preoție și Euharistie” (Unitatis Redintegratio, 15) și a îndemnat la dialog cu aceste Biserici, acordând atenție relațiilor care existau între ele și Scaunul Romei „înainte de separare” (Unitatis Redintegratio, p. 14).
###
Interpolare:
În primul mileniu Biserica Ortodoxă s-a confruntat cu tema privilegiilor papei Romei. Aceasta s-a întâmplat în cadrul Sinodului convocat de Sfântul Fotie ce Mare (879-880 d.Hr.), (Sinod) care este considerat de către mulţi ortodocşi ca al VIII-lea Sinod Ecumenic. La acest sinod au fost prezentate cele două tipuri de eclesiologie, adică a “bisericii papale” şi a Bisericii Ortodoxe. Patriarhul Fotie a recunoscut privilegiile de onoare ale papei, dar în cadrul ecleziologic orthodox: papa are doar privilegii de onoare în Biserică şi nu poate să se situeze deasupra Bisericii. Prin urmare, în dezbaterea care are loc asupra primatului papal trebuie să se acorde o maximă importanţă hotărârii acestui Sinod. Desigur, în cadrul acestui Sinod, împreună cu primatul a fost dezbătut şi adaosul eretic “Filioque” in Crez si s-a anatematizat orice fel de modificare a Simbolului Credintei – Crezul. Aceste anateme sunt in vigoare si astazi, caci n-au fost abrogate. De aceea, atunci când dezbatem astăzi tema primatului, trebuie să o considerăm în cadrul privilegiilor de onoare. La fel, cu dezbaterea ereziei “Filioque”, mai intai sa renunte romano-catolicii la Filioque si apoi putem vorbi de iesirea lor de sub incindenta anatematizarii Sinodului prezidat de Sfantul Fotie cel Mare.
###
După cum se arată în comunicatul comun emis la sfârșitul reuniunii, „discuția s-a axat pe sinodalitate și întâietate în Est și Vest pe parcursul celui de-al doilea mileniu, oferind pe cât posibil o lectură comună a acestei istorii și oferindu-și reciproc posibilitatea de a dialoga într-un spirit de deschidere, astfel încât să „continue înțelegerea și încrederea reciprocă care sunt premise esențiale pentru reconciliere la începutul celui de-al treilea mileniu.’”
Au fost reprezentate zece Biserici Ortodoxe,
respectiv Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Alexandriei,
Patriarhia Ierusalimului,
Patriarhia României,
Patriarhia Georgiei,
Biserica Ciprului,
Biserica Greciei,
Biserica Poloniei,
Biserica Albaniei și
Biserica Țărilor Cehe
și Slovacia.
Congres: Sfântul Fotie şi primatul episcopului Romei | Presa Ortodoxă de limbă Greacă
https://presaortodoxa.wordpress.com/2010/02/11/congres-sfantul-fotie-si-primatul-episcopului-romei/
Sfânta Chinotită a Sfântului Munte despre Dialogul cu romano-catolicii | Presa Ortodoxă de limbă Greacă
https://presaortodoxa.wordpress.com/2009/10/08/sfanta-chinotita-a-sfantului-munte-despre-dialogul-cu-romano-catolicii/
Despre primatul papal universal, în primul mileniu | Presa Ortodoxă de limbă Greacă
https://presaortodoxa.wordpress.com/2009/11/03/despre-primatul-papal-universal-in-primul-mileniu/
Sa luam atitutide!
https://basilica.ro/comisia-mixta-internationala-de-dialog-teologic-intre-biserica-ortodoxa-si-biserica-romano-catolica-s-a-intrunit-in-egipt/