X

Agerpres: Circa 200 de morminte româneşti din cimitirul central din Cernăuţi vor fi scoase la licitație de către autoritățile ucrainene


Circa 200 de morminte româneşti din cimitirul central din Cernăuţi aflate în paragină, ai căror proprietari sau urmaşi nu se cunosc, vor fi scoase la licitaţie de autorităţile locale, iar rămăşiţele pământeşti ale celor răposaţi vor fi reînhumate în alt loc, a declarat viceprimarul Igor Krohmali, transmite marţi Agenţia BucPress, citată de Agerpres. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Conform agenţiei de presă citate, este vorba de cimitirul central Horecea de pe strada Zelena.

Creşterea cimitirului nu este posibilă, iar noile înmormântări sunt interzise în cadrul rezervaţiei istorico-culturale “Cimitirul de pe strada Zelena”, a explicat viceprimarul din Cernăuţi.

În trecut, era posibil să se cumpere locuri de înmormântare acolo, dar această normă a fost abolită în 2007. Cu toate acestea, oamenii care au documente relevante pentru aceste parcele au dreptul la înmormântare acolo, notează BucPress.

Întrucât nu mai este posibil să se facă noi înmormântări şi pentru că sunt multe restricţii privind îngroparea în mormintele lăsate în paragină, autorităţile au hotărât să ca rămăşiţele din mormintele româneşti să fie exhumate, iar locurile respective de veci să fie scoase la vânzare.

În ceea ce priveşte mormintele pentru care nu există informaţii despre proprietari sau urmaşi, autorităţile plănuiesc să le inventarieze şi să le scoată la licitaţie.

Potrivit declaraţiilor viceprimarului, cele mai multe dintre aceste morminte datează din perioada când Bucovina aparţinea României. În privinţa lor nu există documente de arhivă, inscripţii sau date de identificare, astfel încât autorităţile nu pot afla cine sunt proprietarii sau urmaşii acestora. Se estimează că există aproximativ 200 de astfel de morminte în cimitir.

Cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuţi este unul dintre cele mai mari şi mai importante cimitire din Ucraina şi are o istorie bogată şi variată. Cu toate acestea, decizia de a exhuma rămăşiţele din mormintele româneşti şi de a scoate locurile de veci la licitaţie suscită îngrijorări cu privire la păstrarea şi respectarea patrimoniului cultural şi istoric al oraşului Cernăuţi, notează BucPress.

Această măsură vine pe fondul semnalului de alarmă tras de românii bucovineni că sunt asimilați de către statul ucrainean.

În 2022, autoritățile ucrainene au înlăturat monumentul care atesta originea românească a orașului Cernăuți. Totul a culminat cu noua lege a minorităților naționale adoptată la finalul anului trecut de către Kiev, criticată până și de MAE de la București.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button