X

Patriarhul Ilie II s-a adresat către ereziarhul Bartolomeu cu privire la situația Bisericii din Ucraina

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Catholicosul – Patriarhul întregii Georgii Ilie al II-lea a trimis o scrisoare Patriarhului Bartolomeu cu privire la situația în care se află Biserica Ortodoxă Ucraineană. 

Catholicosul-Patriarhul întregii Georgii Ilie al II-lea s-a adresat conducătoruluii Fanarului în legătură cu situația care s-a creat în jurul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, și în special în Lavra Peșterilor de la Kiev. Textul scrisorii a fost publicat pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Georgiene.

Exprimând profundă durere în legătură cu războiul ruso-ucrainean, Sanctitatea Sa Patriarhul Georgiei a notat că este îngrijorat de situația în care se află acum Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Santitatea Sa și-a explicat adresarea către Patriarhul Constantinopolului prin faptul că “guvernul Ucrainei, care conduce țara în timpul războiului, are propria poziție în această problemă și nu ține cont de factorii religioși de profunzime”.

El a reamintit că marea majoritate a clerului, ierarhilor și enoriașilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene au dat dovadă de devotament față de țara lor în acest război, iar unanimitatea lor a contribuit și ea la întărirea puterii Ucrainei.

“Este de asemenea extrem de important că potrivit hotărârii Sinodului, Preafericitul Mitropolit Onufrie s-a disociat de Biserica Rusă și a făcut niște pași pentru a începe negocierile. De asemenea, este important că dorința acestei Biserici de a respecta regulile canonice în orice problemă bisericească pornește de la modul duhovnicesc de viață al reprezentanților Săi, fapt recunoscut de secole, ceea ce nu înseamnă neapărat o supunere față de o altă biserică”, se spune în scrisoarea Catholicosului.

Patriarhul Ilie al II-lea a atras atenția asupra situației tensionate din jurul Lavrei Peșterilor de la Kiev, a confiscărilor masive de alte biserici și mănăstiri, și a adăugat că Biserica Ortodoxă Ucraineană se află într-o situație extrem de dificilă sub orice aspect.

Adresându-se către Patriarhul Bartolomeu, Catholicosul-Patriarhul întregii Georgii i-a cerut să contribuie la scăderea tensiunilor, să creeze în prima etapă niște condiții pentru o conviețuire pașnică și apoi să facă un pas pașnic spre o apropiere reciprocă.

“Acum lumea ortodoxă se confruntă cu o serie de provocări serioase, și în aceste condiții, orice pas pozitiv ar fi foarte valoros. Aș dori să închei această scrisoare cu cuvintele Sfântului Apostol Pavel: “Silindu-vă să păziţi unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efes. 4, 3). Dumnezeu să dea pace Ucrainei și întregii lumi”, cu aceste cuvinte Patriarhul Ilia și-a încheiat scrisoarea adresată conducătorului Fanarului.

UJO a informat că episcopi și stareți din Biserica Bulgară s-au ridicat în sprijinul Lavrei.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button