X

Călugării de la Lavra Pecerska din Kiev nu se tem de ordinul de evacuare și cer credincioșilor să-i apere

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Într-o mănăstire din Kiev care a jucat un rol crucial atât în istoria Ucrainei, cât și în cea a Rusiei, zeci de călugări acuzați de loialitate față de Moscova sfidează evacuarea, scrie Mediafax.

Guvernul a spus că trebuie să părăsească Lavra Pecerska până miercuri, dar călugării spun că ordinul nu are niciun temei și intenționează să rămână “cât de mult timp este posibil din punct de vedere fizic”, relatează AFP.

“Nu există niciun temei legal” pentru expulzare, a declarat pentru AFP arhiepiscopul Kliment, un purtător de cuvânt al bisericii, în mănăstire. Călugării sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care se afla sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ruptură între Biserici

După ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Biserica a rupt legăturile cu Patriarhul rus Kirill – un susținător al războiului. Dar guvernul ucrainean consideră că este încă dependent de facto de Moscova.

Mănăstirea a fost fondată în secolul al XI-lea și este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. “Biserica noastră a fost prima dintre organizațiile religioase din Ucraina care a condamnat războiul (președintelui rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei”, a declarat Kliment.

Dar guvernul a declarat la începutul acestei luni că evacuează biserica, invocând “încălcări” ale normelor privind proprietatea de stat.

Purtătorul de cuvânt a declarat că acum există o amenințare de “expulzare forțată” și întreruperi ale curentului electric, apei și internetului. “Vom rămâne în Lavra atât timp cât va fi fizic posibil”, a spus el.

Îndemn spre enoriași

Într-un mesaj video, Mitropolitul Pavlo, care este starețul Lavrei, a făcut apel la credincioși să “apere acest loc sfânt împreună cu noi”.

Kliment a declarat că peste 200 de călugări și 300 de studenți trăiesc în acel loc, plin de biserici cu cupole aurii și care se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare.

Vineri, în fața uneia dintre clădiri, jurnaliștii AFP au văzut un camion în care tineri așezau cutii pline de cărți și mici obiecte de mobilier.

La sfârșitul anului trecut, autoritățile ucrainene au percheziționat mai multe clădiri ale Bisericii, inclusiv Lavra, și au sancționat clerul acuzat că a luat poziții pro-Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii a declarat că a “primit informații că poliția are ordinul de a opri toate mașinile care transportă credincioși în Lavra și de a verifica pasagerii înainte de a-i lăsa să intre” în ziua evacuării.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button