Într-o mănăstire din Kiev care a jucat un rol crucial atât în istoria Ucrainei, cât și în cea a Rusiei, zeci de călugări acuzați de loialitate față de Moscova sfidează evacuarea, scrie Mediafax.
Guvernul a spus că trebuie să părăsească Lavra Pecerska până miercuri, dar călugării spun că ordinul nu are niciun temei și intenționează să rămână „cât de mult timp este posibil din punct de vedere fizic”, relatează AFP.
„Nu există niciun temei legal” pentru expulzare, a declarat pentru AFP arhiepiscopul Kliment, un purtător de cuvânt al bisericii, în mănăstire. Călugării sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care se afla sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Ruse.
Ruptură între Biserici
După ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Biserica a rupt legăturile cu Patriarhul rus Kirill – un susținător al războiului. Dar guvernul ucrainean consideră că este încă dependent de facto de Moscova.
Mănăstirea a fost fondată în secolul al XI-lea și este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. „Biserica noastră a fost prima dintre organizațiile religioase din Ucraina care a condamnat războiul (președintelui rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei”, a declarat Kliment.
Dar guvernul a declarat la începutul acestei luni că evacuează biserica, invocând „încălcări” ale normelor privind proprietatea de stat.
Purtătorul de cuvânt a declarat că acum există o amenințare de „expulzare forțată” și întreruperi ale curentului electric, apei și internetului. „Vom rămâne în Lavra atât timp cât va fi fizic posibil”, a spus el.
Îndemn spre enoriași
Într-un mesaj video, Mitropolitul Pavlo, care este starețul Lavrei, a făcut apel la credincioși să „apere acest loc sfânt împreună cu noi”.
Kliment a declarat că peste 200 de călugări și 300 de studenți trăiesc în acel loc, plin de biserici cu cupole aurii și care se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare.
Vineri, în fața uneia dintre clădiri, jurnaliștii AFP au văzut un camion în care tineri așezau cutii pline de cărți și mici obiecte de mobilier.
La sfârșitul anului trecut, autoritățile ucrainene au percheziționat mai multe clădiri ale Bisericii, inclusiv Lavra, și au sancționat clerul acuzat că a luat poziții pro-Moscova.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii a declarat că a „primit informații că poliția are ordinul de a opri toate mașinile care transportă credincioși în Lavra și de a verifica pasagerii înainte de a-i lăsa să intre” în ziua evacuării.