X

Putin își pune vasalul să amenințe din nou România. Viktor Orban reamintește problema rachetelor NATO de pe teritoriul românesc

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Viktor Orban, unul dintre vasalii prin care Putin își transmite mesajele, a atras atenția că țara sa este “târâtă în război”, dar că guvernul este suficient de puternic pentru a menține țara departe de conflict.  Într-un interviu acordat publicației elvețiene Weltwoche, Orban a subliniat că Ungaria a fost grav afectată de sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, care au dus la creșterea prețului la petrol și gaz. Acest lucru a crescut costul asigurării necesarului de energie al industriei ungare, de la 7 miliarde de euro în 2021 la 17 miliarde în 2022.

Orban a declarat că acest război “nu poate fi câștigat”, precizând că “Ucraina se află în fața unei puteri nucleare cu 140 de milioane de locuitori”, iar “Rusia este în fața întregii NATO”. Orban a explicat că Putin i-a spus, cu două săptămâni înainte de începerea războiului, că nu avea nicio problemă cu aderarea Ungariei la NATO, ci doar cu a Ucrainei și Georgiei. Putin a mai afirmat că problema sa o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia și România și posibila extindere a NATO în Ucraina și Georgia pentru a staționa arme pe teritoriul lor. Orban a subliniat că înțelege ce a spus Putin, dar nu acceptă acțiunile sale.

Orban a apreciat că normele politice europene nu funcționează în Rusia și Europa trebuie să găsească o cale de a trăi “cu o mare putere periculoasă în vecinătate”. El a sugerat că pentru ca Europa să se poată apăra singură, “soluția ar fi o NATO europeană”. Orban a deplâns faptul că “Occidentul și-a pierdut capacitatea de a uni lumea pentru o cauză” și nu are voința de a media pacea. Acesta a menționat că deciziile luate la Bruxelles (în ceea ce privește Ucraina) reflectă mai mult interese americane decât europene și a asigurat că Ungaria oferă o alternativă în cazul în care prietenii și aliații săi decid să renunțe la atitudinea lor pro-război.

În ceea ce privește politica SUA, Orban a declarat că războiul ar fi putut fi evitat dacă fostul președinte Donald Trump ar fi rămas la putere, afirmând că acesta ar fi reușit probabil să medieze pacea în câteva săptămâni. Orban a criticat conducerea democratică pentru faptul că nu recunoaște Ungaria ca o țară de succes și protector al apărării la porțile continentului.

În plus, Orban a atras atenţia asupra faptului că Rusia şi China cooperează strâns, iar această alianţă prezintă un pericol real pentru Occident. El a subliniat că Europa trebuie să se pregătească pentru un viitor în care va trebui să concureze cu aceste puteri.

În ceea ce priveşte relaţia Ungariei cu Statele Unite, Orban a menţionat că aceasta a fost afectată de sancţiunile impuse de SUA împotriva unor oficiali ungari şi că liderii ungari nu se simt confortabil cu ideea ca o putere străină să le dicteze politica.

Orban a concluzionat că Europa trebuie să-şi întărească propriile capacităţi militare şi să aibă o politică externă mai independentă, capabilă să ia decizii în funcţie de propriile interese.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Din textul articolului nu reiese că Orban este “vasalul” lui Putin. De ce un titlu răutăcios? Ce poate fi rautacios la adresa unui dusman al Romaniei si prieten al altui dusman al Romaniei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button