În plin avânt – natural sau nu – al digitalizării banilor, Elveția ar putea face un pas decisiv în direcția stabilității. Astfel, la începutul lunii februarie, un grup de cetățeni elvețieni reuniți sub titulatura de „Mișcarea Elveția liberă”(FBS) au anunțat că au strâns peste 110.000 de semnături, pentru a iniția un referendum pe tema banilor fizici.
Cetățenii elvețieni vor fi întrebați dacă sunt de acord ca la legea care guvernează moneda locală să fie adăugat un amendament, conform căruia statul trebuie să pună la dispoziția publicului „o cantitate suficientă” de bancnote, relatează Euronews.
Cei de la FBS afirmă digitalizarea societății ușurează munca statului în a monitoriza cetățenii. Conform sistemului elvețian, pentru ca această inițiativă să devină lege, este nevoie ca oamenii să o aprobe la vot.
„E clar că eliminarea numerarului nu atinge doar problema transparenței, a simplității sau a siguranței…dar aduce cu sine și pericolul supravegherii totalitare”, a spus Richard Koller, președintele FBS pe siteul oficial.
Foarte simptomatic, niciun partid mainstream din Elveția nu susține inițiativa. Totuși, o mână de ajutor a venit din partea Băncii Naționale Elvețiene (SNB), prin vocea lui Martin Schlegel, vicepreședinte al Consiliului de Administrație. Acesta a explicat care sunt cele trei avantaje pe care numerarul le are față de banii digitali:
- „În primul rând, numerarul face ca gestionarea banilor dvs. să fie clară și simplă. Este mai ușor să stăpâniți ferm cheltuielilor dvs. dacă aveți bancnote și monede. Trebuie doar să vă deschideți portofelul pentru a vedea dacă vă puteți permite cheltuieli suplimentare. Din motive întemeiate, părinții le oferă copiilor banii de buzunar în numerar. În schimb, atunci când țineți un card de plastic până la un terminal de plată, tot ce vedeți este o sumă care va fi debitată din contul dvs. la un moment dat în viitor.
- În al doilea rând, datorită simplității sale de utilizare, numerarul permite tuturor să participe la economie și viața socială. Nu ai nevoie de cont sau de telefon mobil pentru a plăti cu monede și bancnote și nici nu ai nevoie de afinitate cu tehnologia digitală.
- În al treilea rând, atunci când plătiți în numerar, nu trebuie să furnizați detalii personale, cum ar fi numele sau numărul cardului. Cu plățile electronice, totuși, sunt stocate informații despre persoanele care efectuează plata și comportamentul lor de plată”
Conform acestuia, pentru a menține aceste beneficii SNB trebuie să ajute la păstrarea infrastructuii economice pentru cash, care include casieri sau bănci comerciale.
Totuși, chiar dacă va trece la referendum, inițiativa nu devine automat lege. E posibil ca Parlamentul și/sau Guvernul să îndulcească termenii astfel încât prevederea să-și piardă mult din putere.
Reamintim că, precum în Elveția, niciun partid mainstream nu susține păstrarea numerarului, ci dimpotrivă. O inițiativă legislativă a coaliției de guvernare, PSD-PNL, presupune obligarea tuturor angajatorilor să-și plătească angajații numai pe card, dar și obligarea tuturor cetățenilor pentru a deține un card. De asemenea, toți comercianții sunt obligați să aibă un instrument de plată electronic.
Singurul partid care și-a anunțat opoziția este AUR.