X

OFICIAL, ce se știa de mult: Patriarhul Rusiei, Kiril, spion KGB în Elveția în timpul Războiului Rece / Nume de cod: „Mihailov”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Actualul patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, Chiril I, fervent apărător al invaziei în Ucraina și susținător deschis al lui Vladimir Putin, a spionat Elveția pentru KGB în anii 1970. 

Misiunea lui Chiril, cu numele de cod „Mihailov”, era de a influența Consiliul Ecumenic al Bisericilor (cunoscut și sub numele de Consiliul Mondial al Bisericilor, cu sediul în Elveția), care fusese infiltrat de KGB în anii ’70 și ’80, potrivit cotidianelor elvețian Le Matin Dimanche și german SonntagsZeitung, care au putut consulta arhive declasificate.

Coleg de serviciu cu Vladimir Putin

Fondat în 1948, Consiliul Ecumenic al Bisericilor este principalul organism însărcinat cu dialogul între bisericile creștine din lume.

În anii 1970, Chiril, devenit patriarh ortodox rus și ulterior un apropiat al lui Vladimir Putin, a lucrat pentru KGB, serviciul de informații externe al Uniunii Sovietice, dezvăluie sursele citate, informează Le Figaro. Se știe că și liderul de la Kremlin a avut o carieră în cadrul KGB, ultima „repartiție” fiind la Dresda, în fosta Republica Democrată Germană.

Un dosar, întocmit de poliția federală, „confirmă că „Monseniorul Chiril”, așa cum este numit în acest document, face parte din KGB”. Cele două instituții media au putut consulta dosarul din arhivele federale elvețiene.

La începutul anilor 1970, patriarhul (cu numele laic de Vladimir Mihailovici Gundiaev) care a susținut cu fervoare invazia Rusiei în Ucraina, a locuit la Geneva pentru a reprezenta oficial patriarhia Moscovei la Consiliul Ecumenic al Bisericilor Misiunea lui Chiril, al cărui nume de cod era „Mihailov”, a fost, de asemenea, de a influența acest consiliu, care a fost infiltrat de KGB în anii 1970 și 1980.

Obiectivul sovieticilor era de a determina instituția de la Geneva să denunțe Statele Unite și aliații săi și să le tempereze criticile privind lipsa de libertate religioasă în URSS, arată cotidianele, subliniind că Biserica rusă „refuză să comenteze activitatea de spionaj a lui Chiril la Geneva”.

La rândul său, Consiliul Ecumenic al Bisericilor le-a comunicat celor două publicații că nu are „nici o informație” pe această temă.

„Controlat strict” de KGB

Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Gundiaev, care i-a succedat ca reprezentant al patriarhatului moscovit la Geneva, care a declarat că unchiul său „nu a fost un agent, chiar dacă a fost supus unui „control strict” din partea KGB-ului”.

Iar acest lucru „nu a afectat sinceritatea angajamentului său față de munca ecumenică cu alte biserici”, a spus el ziarului. Ziarul mai scrie că Patriarhul Chiril este deosebit de atașat de Elveția.

„El a vizitat Elveția de cel puțin 43 de ori”, precizează ziarul, adăugând că „pe lângă pasiunea sa pentru schi – în 2007 și-a rupt chiar un picior pe o pârtie elvețiană – diplomația religioasă, spionajul și finanțele l-au readus constant pe Chiril I în Alpi sau pe malul lacului Leman”.

„Am sentimente speciale față de țara dumneavoastră. Dintre toate țările din lume, este poate cea pe care am vizitat-o cel mai des”, a explicat patriarhul în 2019, când l-a primit la Moscova pe președintele Consiliului de Stat al Elveției, Jean-René Fournier.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Cine credea că Chiril a fost agent KGB? De aceea l-a propulsat chiar pe primul scaun în Biserica Ortodoxă Rusă, căci din această poziție nimeni nu se poate lua de el cum de altfel se întâmplă și cu Papa de la Roma. Le “dăruiește” scaunul cel mai înalt pentru “înaltele” servici pe care le-a adus sau/și le va mai aduce de acum înainte. Oare prin alte țări cum or fi procedat agenturili?

  2. Kiril coleg cu Ciobotea in Elvetia . Verificati pe Wikipedia cand au studiat teologie protestanta in Elvetia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button